Τι είναι ο Συντελεστής Β και η χρήση του στην μέτρηση του ρίσκου χρηματιστηριακών αξιών ή ολόκληρων επενδυτικών κεφαλάιων (hedge funds)
Ορισμός: Τι είναι ο Συντελεστής Β (Beta Ratio) -Χρηματιστήριο
Ο Συντελεστής Β μετράει το βαθμό μεταβλητότητας μιας μετοχής σε σχέση με την διακύμανση του Γενικού Δείκτη του χρηματιστηρίου στο οποίο διαπραγματεύεται. Υπολογίζεται ως ο λόγος της μεταβολής (%) μιας μετοχής σε μια περίοδο προς την μεταβολή του Γενικού Δείκτη (%) κατά την ίδια περίοδο. Για τιμές Β < 1 οι μετοχές θεωρούνται αμυντικές ενώ για τιμές Β > 1 οι μετοχές θεωρούνται επιθετικές. Με τον ίδιο τρόπο ο συντελεστής Β μπορεί να μετρήσει το πόσο επιθετική ή το πόσο αμυντική είναι μια οποιαδήποτε άλλη χρηματιστηριακή αξία.
Ορισμός: Τι είναι ο Συντελεστής Β (Beta Ratio) -Hedge Funds
Market beta:
Ο δείκτης μετράει την συσχέτιση των μεταβολών της απόδοσης ενός χαρτοφυλακίου σε σχέση με την απόδοση της αγοράς που επενδύει. Αν ο δείκτης τείνει στο 1 τότε τα hedge funds αυτά ονομάζονται index funds γιατί ακολουθούν πιστά τις μεταβολές πάνω/κάτω ενός δείκτη.
Size beta:
Ο δείκτης μετράει την έκθεση ενός hedge fund σε εταιρείες μικρής κεφαλοποίησης. Στατιστικά οι μετοχές μικρής κεφαλοποίησης αποδίδουν υψηλότερα με υψηλότερο ρίσκο.
Value beta:
Ο δείκτης μετράει την έκθεση ενός hedge fund σε εταιρείες με οικονομικά προβλήματα που διαπραγματεύονται με μεγάλες αποκλίσεις από την πραγματική τους αξία.
Momentum beta:
Ο δείκτης μετράει την έκθεση ενός hedge fund σε μετοχικές και άλλες αξίες που έχουν ανέβει σημαντικά πρόσφατα.
■ FxStreet.gr
Απαγορεύεται η ολική αναδημοσίευση, ή μερική αντιγραφή κειμένων και γενικότερα πληροφοριών που περιέχονται στις σελίδες του FxStreet.gr.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:
Συνδυάζοντας τον κίνδυνο και την απόδοση σε μια ενιαία αξία, οι επενδυτές μπορούν εύκολα να συγκρίνουν την πραγματική απόδοση διαφορετικών χαρτοφυλακίων..
(+) Γενικές πληροφορίες για την Διαχείριση Χαρτοφυλακίου
(1) Δείκτης Sharpe (για όλα τα χαρτοφυλάκια)
(2) Δείκτης Sortino (χαρτοφυλάκια χαμηλού-ρίσκου)
(3) Treynor Measure ή Traynor Ratio (καλά-διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια)
(4) Jensen Measure ή Jensen Alpha (καλά-διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια)
(5) Δείκτης Calmar (χαρτοφυλάκια χαμηλού-ρίσκου)
(6) Δείκτης MAR (χαρτοφυλάκια χαμηλού-ρίσκου)
(7) Δείκτης Omega (για σύνθετα χαρτοφυλάκια)
(8) Information Ratio (για σύνθετα χαρτοφυλάκια)