Tα Ψηφιακά Νομίσματα Κεντρικής Τράπεζας (CBDC)

Ψηφιακά Νομίσματα Κεντρικής Τράπεζας (CBDC)Η Αποδυνάμωση του Δολαρίου και τα Ψηφιακά Νομίσματα Κεντρικής Τράπεζας (CBDC)

Με αφορμή την επιδημία του 2019 η παγκόσμια οικονομία οδηγείται σε’ ένα νομισματικό μοντέλο με επίκεντρο τη χρήση ψηφιακών νομισμάτων κεντρικής τράπεζας (CBDC).

Η Ανάγκη για Ένα Νέο Νομισματικό Σύστημα

Γιατί όμως παρουσιάστηκε η ανάγκη για ένα νέο νομισματικό σύστημα; Γιατί το παρόν νομισματικό σύστημα με επίκεντρο το Αμερικάνικο δολάριο παρουσίασε πρόβλημα; Σε αυτά τα ερωτήματα και σε άλλα θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε παρουσιάζοντας το Δίλημμα του Triffin.

 

Η Χρήση Ψηφιακών Νομισμάτων Κεντρικής Τράπεζας (CBDC)

Το CBDC είναι τα αρχικά του Central Bank Digital Currency και αναφέρεται σ’ ένα ψηφιακό νόμισμα που εκδίδει μια κεντρική τράπεζα. Το νέο αυτό ψηφιακό νόμισμα θα συνδέεται μ' ένα υφιστάμενο νόμισμα, όπως είναι το δολάριο και το ευρώ, με σταθερή σχέση ανταλλαγής στο 1 ψηφιακό νόμισμα για 1 παλαιό ευρώ. Το CBDC βασίζεται στην τεχνολογία blockchain, όπως και τα κρυπτονομίσματα, και αποτελεί ‘έξυπνο’ χρήμα.

'Έξυπνο' χρήμα σημαίνει ότι είναι δυνατόν να προγραμματίσεις το χρήμα να συμπεριφέρεται με ένα τρόπο που έχει προ-αποφασίσει ο δημιουργός του. Για παράδειγμα μπορεί να προγραμματιστεί να καταγράφει όλες τις συναλλαγές που συμμετέχει από την δημιουργία του, και για πάντα.

 

 

Το Δίλημμα του Triffin

Το Δίλημμα του Triffin ή αλλιώς το Παράδοξο του Triffin αναφέρεται σε μια ανοιχτή σύγκρουση συμφερόντων σε μια χώρα που το νόμισμα της χρησιμοποιείται ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Μια χώρα σαν τις ΗΠΑ δηλαδή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Δίλλημα προκύπτει καθώς η χώρα που το νόμισμα της χρησιμοποιείται ως παγκόσμιο αποθεματικό πρέπει να επιλέξει μεταξύ των εγχώριων βραχυπρόθεσμων εσωτερικών αναγκών και των διεθνών μακροπρόθεσμων στόχων της.

Όταν ένα εθνικό νόμισμα χρησιμοποιείται ως διεθνές αποθεματικό νόμισμα, υπάρχει μια αναδυόμενη σύγκρουση συμφερόντων για τη δεσπόζουσα χώρα, μεταξύ της εξυπηρέτησης της εγχώριας νομισματικής πολιτικής της, και ταυτόχρονα της διατήρησης του διεθνούς νομισματικού της ρόλου.

 

Η Σύγκρουση Συμφερόντων

Τι θα πρέπει να εξυπηρετήσει με την νομισματική της πολιτική η δεσπόζουσα χώρα;

(1) Την εγχώρια αγορά που άλλοτε χρειάζεται περισσότερη ρευστότητα και άλλοτε λιγότερη ρευστότητα (για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός);

(2) Την ανάγκη για επιπλέον προσφορά συναλλαγματικών αποθεμάτων που προκύπτει από την διεθνή ζήτηση;

(3) Τον περιορισμό του εμπορικού ελλείμματος που προκύπτει από την εξαγωγή συναλλαγματικών αποθεμάτων;

Η παραπάνω σύγκρουση συμφερόντων που περιγράφει το Δίλημμα του Triffin δεν έχει λύση. Η χώρα που εκδίδει το παγκόσμιο νομισματικό αποθεματικό (όπως το δολάριο ΗΠΑ σήμερα) είναι καταδικασμένη να αποτύχει κάποτε στο μέλλον.

 

Δύο (2) Προβλέψεις του Robert Triffin του 1959

Το 1959, μπροστά στην «Μικτή Οικονομική Επιτροπή» του Κογκρέσου, ο Ρόμπερτ Τρίφιν έκανε δύο προβλέψεις:

(i) Το σύστημα Bretton Woods ήταν καταδικασμένο να αποτύχει

Το 1971, το σύστημα Bretton Woods κατέρρευσε και η πρόβλεψη του Robert Triffin αποδείχθηκε σωστή.

(ii) Ο ρόλος του δολαρίου ΗΠΑ ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα θα οδηγήσει μαθηματικά τις Ηνωμένες Πολιτείες σε σημαντικότατα ελλείμματα

Σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες τρέχουν το μεγαλύτερο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στην ιστορία της ανθρωπότητας.

 

ΠΗΓΕΣ:

□ CURRENCIESFX.COM: https://currenciesfx.com/index.php/macroeconomics/forex-economics/triffin-dilemma

 

Tα Ψηφιακά Νομίσματα Κεντρικής Τράπεζας (CBDC)

Γ.Π. για το FxStreet.gr (c)

Απαγορεύεται η ολική αναδημοσίευση, ή μερική αντιγραφή κειμένων και γενικότερα πληροφοριών που περιέχονται στις σελίδες του FxStreet.gr.