Φιλοσοφία

Ένας επιτυχημένος trader πρέπει πρωτίστως να είναι ένας μαθητευόμενος φιλόσοφος εφ' όρου ζωής. Η φιλοσοφία μπορεί να φανεί χρήσιμη με πολλούς τρόπους, από το να ξέρεις τον δρόμο σου και να έχεις πειθαρχία όταν οι άλλοι φοβούνται, έως και να μπορείς γρήγορα να συγχωρείς τον εαυτό του, κάθε φορά που θα κάνεις λάθος...

Σωκράτης και Ηθική

Η μελέτη των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων δεν εξασκεί μόνο το μυαλό και τον χαρακτήρα, αλλά και την ψυχή...Δεν υπάρχει άνθρωπος που να επιζητά τη γνώση και να μην έχει έρθει σε κάποια επαφή με το αρχαίο ελληνικό πνεύμα. Η μελέτη των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων δεν εξασκεί μόνο το μυαλό και τον χαρακτήρα, αλλά και την ψυχή. Ίσως, αυτό το τελευταίο στοιχείο να διαφοροποιεί τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους από όλους τους μετέπειτα.

Ο Πρώτος Κρίκος μιας Αλυσίδας Μεγάλων Προσωπικοτήτων

Ο Σωκράτης (469-399 π.Χ.) αποτέλεσε τον αρχικό κρίκο μιας αλυσίδας σπουδαίων ανθρώπων που είχαν τη σχέση δασκάλου/μαθητή. Πιο συγκεκριμένα, ο Σωκράτης είχε μαθητή τον Πλάτωνα, ο Πλάτωνας τον Αριστοτέλη, και ο Αριστοτέλης τον Μέγα Αλέξανδρο. Μία σειρά μεγάλων αντρών που με τη διδασκαλία και το έργο τους λάξευσαν τη βάση πάνω στην οποία στηρίζεται σήμερα όλος ο Δυτικός Πολιτισμός. Σημειώνεται ότι ο Σωκράτης εισήγαγε τη ‘μαιευτική μέθοδο’ ενώ ήταν και ο πρώτος θεωρητικός που μίλησε για την ύπαρξη ενός και μόνο θεού. Οι Έλληνες φιλόσοφοι πριν από τον Σωκράτη ταυτοποιούνται ως Προσωκρατικοί, γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία του ατόμου αυτού.

Ο Ανατρεπτικός Κύριος Νίτσε

Γεννημένος στη Λειψία το 1844, ο Φρίντριχ Νίτσε (Friedrich Nietzsche) αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς και ανατρεπτικούς φιλόσοφους..Ποιος ήταν ο Νίτσε

Γεννημένος στη Λειψία το 1844, ο Φρίντριχ Νίτσε (Friedrich Nietzsche) αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους και πιο ανατρεπτικούς φιλόσοφους της ιστορίας. Αφού σπούδασε κλασική φιλολογία στη Βόννη, έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας σε ηλικία μόλις 25 ετών. Εκείνη την περίοδο ήρθε σε επαφή με τον μουσικοσυνθέτη Ρίχαρντ Βάγκνερ αλλά και γνώρισε το έργο του φιλόσοφου Άρθρουρ Σοπενάουερ. Παράλληλα μελέτησε το έργο αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, όπως ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης. Θεωρούσε δε τον Σωκράτη ως σημείο καμπής της ιστορίας, αλλά τον Πλάτωνα βαρετό. 

Ο Νίτσε έζησε ως ένας περιπλανώμενος ταξιδιώτης συγγράφοντας μια μεγάλη σειρά βιβλίων με επίκεντρο το άτομο, την ηθική και τη μεταφυσική. Το πνεύμα γραφής του ήταν πάντα επικριτικό έναντι των κατεστημένων σκέψεων και θεσμών. Τα τελευταία δέκα χρόνια της ζωής του, ο Νίτσε δεν ήταν καλά, αφού έπασχε από κάποιας μορφής ψυχική διαταραχή. Το 1899 υπέστη και νευρικό κλονισμό, ενώ απεβίωσε έναν χρόνο αργότερα στη Βαϊμάρη της Γερμανίας.

Αποφθέγματα του Σίγκμουντ Φρόυντ

Πού πάει μια σκέψη όταν έχει ξεχαστεί; (σ.σ. υποσυνείδητο)Γεννημένος στη σημερινή Τσεχία, ο Σίγκμουντ Φρόυντ (Sigmund Freud, 1856-1939) ήταν ένας Αυστριακός νευρολόγος και ψυχίατρος εβραϊκής καταγωγής ο οποίος θεωρείται ο πατέρας της ψυχανάλυσης. Η επίδραση του έργου του Φρόυντ είναι τεράστια και δεν περιορίζεται μόνο στην ψυχολογία, αλλά αφορά μεταξύ άλλων την κοινωνιολογία και τη φιλοσοφία. Υπήρξε θεμελιωτής διαφόρων θεωριών με επίκεντρο τον άνθρωπο, με πιο σημαντικές από αυτές τις θεωρίες του για το ασυνείδητο και την επίδραση της παιδικής σεξουαλικότητας στη μετέπειτα ζωή του ατόμου.

 

Τα Αποφθέγματα του Σίγκμουντ Φρόυντ

Τα αποφθέγματα του Φρόυντ αποτελούν παράλληλα και συμβουλές για το πώς μπορούμε να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και να ξεπεράσουμε προβλήματα που ταλανίζουν τη ζωή μας.

«Η Τέχνη του Πολέμου» του Σουν Τσου

Το «The Art of War» αποτελεί ένα κείμενο στρατηγικής που συντάχθηκε από τον Κινέζο στρατηγό Σουν Τσου (孫子;) τον 5ο αιώνα π.Χ. ..«Η Τέχνη του Πολέμου» αποτελεί ένα κείμενο στρατηγικής που συντάχθηκε από τον Κινέζο στρατηγό Σουν Τσου (孫子;) τον 5ο αιώνα π.Χ. 

Ιστορικά, το κείμενο έχει ασκήσει σημαντική επιρροή τόσο στην ανατολική όσο και στη δυτική σκέψη καθώς μελετάται από ανώτατα πολιτικά, στρατιωτικά, και στελέχη επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο. Το 1782, το βιβλίο μεταφράστηκε για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή γλώσσα (Γαλλικά) και είναι πιθανόν να έχει επηρεάσει και τη μετέπειτα στρατηγική του Μέγα Ναπολέοντα. Σε αυτό το πλαίσιο η «Τέχνη του Πολέμου» ίσως μπορέσει να μας βοηθήσει να αποκωδικοποιήσουμε τη συμπεριφορά και τη ρητορική κάποιων σημερινών ηγετών, αλλά και να προβλέψουμε τις επόμενες κινήσεις τους.

Ποιος ήταν ο Σουν Τσου;

Ο Σουν Τσου (孫子;) ήταν ένας Κινέζος στρατηγός και φιλόσοφος που έζησε κατά την περίοδο της Ανατολικής Τζόου (771–256 π.Χ.), ενώ το όνομα του μεταφράζεται ως «Κύριος Ήλιος». Ο Σουν Τσου εστίασε στον ασύμμετρο πόλεμο, κάτι που σημαίνει να επιτίθεσαι στον αντίπαλο σου μόνο εφόσον αυτός δεν θα έχει την ευκαιρία να αμυνθεί ή να αντεπιτεθεί.

Σκέψεις του Οδυσσέα Ελύτη

Αν υπάρχει κάτι που περνάει από χέρι σε χέρι, αυτό είναι η ανθρωπιά..Γεννημένος το 1911 στο Ηράκλειο της Κρήτης ως Οδυσσέας Αλεπουδέλης, ο Ελύτης υπήρξε ένας από τους κορυφαίους Έλληνες ποιητές όλων των εποχών και ένα εξέχων μέλος της «καλλιτεχνικής γενιάς του τριάντα». Το έργο του έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, ενώ το 1979 βραβεύτηκε και με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ένα από τα κορυφαία έργα του υπήρξε το ποίημα «Το Άξιον Εστί» (1959).

 

Αποφθέγματα του Οδυσσέα Ελύτη

«Για να πατάς στέρεα στη γη, πρέπει το ένα πόδι σου να είναι έξω από τη γη»

«Το «κενό» υπάρχει όσο δεν πέφτεις μέσα του»

«Τα τρία Τ της επιτυχίας: Ταλέντο, Τόλμη, Τύχη»

«Ψαρεύοντας έρχεται η θάλασσα»

«Μονάχα κείνος που παλεύει το σκοτάδι μέσα του θα ‘χει μεθαύριο μερτικό δικό του στον ήλιο»

«Τρώγε την πρόοδο και με τα φλούδια και με τα κουκούτσια της»

Αποφθέγματα του Νίκου Καζαντζάκη

Ο Καζαντζάκης αναζητά το χέρι του θεού απλώνοντας όμως πρώτα το δικό του...Ένας επιτυχημένος trader πρέπει πρωτίστως να είναι ένας μαθητευόμενος φιλόσοφος εφ' όρου ζωής. Σε αυτό το πνεύμα, το FxStreet.gr θα παρουσιάσει τα γνωμικά κάποιων από τους σημαντικότερους λογοτέχνες, ποιητές και φιλόσοφους της ιστορίας. Η αρχή γίνεται με κάποιον που μας προτρέπει να ζωγραφίσουμε τον «παράδεισο» και μετά να μπούμε μέσα.

 

Ποιος Ήταν ο Νίκος Καζαντζάκης 

Ο συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης γεννήθηκε το 1883 στο Ηράκλειο της τουρκοκρατούμενης Κρήτης και επεβίωσε το 1957 στη Γερμανία. Οι σπουδές του περιλάμβαναν τη Νομική Αθηνών αλλά και τη Σορβόννη της Γαλλίας όπου του απονεμήθηκε διδακτορικό στη φιλοσοφία. Ο Καζαντζάκης αποτελεί έναν από τους κορυφαίους Έλληνες μυθιστοριογράφους με διεθνή αναγνώριση, καθώς το έργο του έχει εκδοθεί σε περισσότερες από 50 χώρες. Επηρεάστηκε σημαντικά από τις φιλοσοφικές αρχές του Μπερξόν και του Νίτσε.