Χρηματιστηριακές ΑναλύσειςΆρθρα και αναλύσεις για το Ελληνικό Χρηματιστήριο αλλά και για τις σημαντικότερες αγορές και δείκτες του εξωτερικού (Dow Jones, Nasdaq, S&P500, DAX, FTSE100)..

Δείκτες του Έξυπνου Χρήματος 'Smart Money' και 'Dumb Money' στις Διεθνείς Αγορές

Πορεία της Οικονομίας, Χρηματιστήριο και Μερίσματα 2024

Το ελληνικό χρηματιστήριο διανύει μία από τις καλύτερες περιόδους των τελευταίων 15 ετών. Η μακροοικονομική εικόνα της χώρας δείχνει σημάδια βελτίωσης ενώ παράλληλα ενισχύεται η κερδοφορία και τα προς διανομή μερίσματα των εισηγμένων. Αρχικά επιχειρείται μία βασική απεικόνιση της μακροοικονομικής κατάστασης της Ελληνικής Οικονομίας, προχωρώντας στη συνέχεια με το ελληνικό χρηματιστήριο και τα μερίσματα του 2024.

Αρχικά επιχειρείται μία βασική απεικόνιση της μακροοικονομικής κατάστασης της Ελληνικής Οικονομίας, προχωρώντας στη συνέχεια με το ελληνικό χρηματιστήριο και τα μερίσματα του 2024.

Η Μακροοικονομική Πορεία της Ελληνικής Οικονομίας

Η Ελληνική Οικονομία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε ανοδική τροχιά παρουσιάζοντας σχετικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και πρωτογενή πλεονάσματα. Σε αυτήν την κατεύθυνση, οι τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης (Moody's, S&P, και Fitch) έχουν προβεί τα τελευταία χρόνια σε μία σειρά αναβαθμίσεων της Ελληνικής Οικονομίας. Σημειώνεται ότι έως σήμερα μόνο η Moody’s δεν έχει δώσει ακόμα το βαθμό της επενδυτικής βαθμίδας.

NIKKEI 225

Χρηματιστηριακός Δείκτης NIKKEI 225 (Ιαπωνία)

Ο Nikkei 225 ξεκίνησε να υπολογίζεται τον Ιούλιο του 1950 και θεωρείται ο κορυφαίος χρηματιστηριακός δείκτης όλων των ασιατικών αγορών. Ο δείκτης αποτελείται από 225 επιλεγμένες κοινές μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο του Τόκιο.

 • Ένας άλλος σημαντικός χρηματιστηριακός δείκτης της Ιαπωνίας είναι και ο TOPIX

NIKKEI-225

Σημαντικά Στοιχεία

Ο ιαπωνικός NIKKEI 225 (日経平均株価, Nikkei heikin kabuka) αποτελείται από 225 μετοχές εισηγμένες στην αγορά 'Prime Market' του Χρηματιστηρίου του Τόκιο.

 • Ο Nikkei Stock Average (Nikkei 225) είναι ένας σταθμισμένος δείκτης μετοχών, που σημαίνει ότι η τιμή του δείκτη είναι ο μέσος όρος των τιμών των μετοχών όλων των εισηγμένων εταιρειών
 • Ο λόγος τιμής προς κερδών (P/E) της ιαπωνικής αγοράς στα τέλη του 2023 ήταν x19,9 (ο μέσος όρος P/E τριών ετών ήταν x18,4)

FTSE 100

Χρηματιστηριακός Δείκτης FTSE 100 (Βρετανία)

Ο δείκτης FTSE 100 ή ανεπίσημα ο "Footsie" είναι ένας σημαντικός χρηματιστηριακός δείκτης που περιλαμβάνει τις 100 μεγαλύτερες εταιρίες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE).

Χρηματιστηριακός Δείκτης FTSE 100

Σημαντικά Στοιχεία

 • Ο FTSE 100 αποτελεί τον κορυφαίο χρηματιστηριακό δείκτη του Ηνωμένου Βασιλείου
 • Ο μέσος πενταετής δείκτης τιμής προς κερδών (P/E) του FTSE 100 είναι x14,5
 • Η μέση μερισματική απόδοση του FTSE για τα τελευταία 25 χρόνια είναι 3,52% (το υψηλό 25ετίας είναι 7,01% το 2020 και το χαμηλό 25ετίας είναι 1,94% το 2000)

NASDAQ-100

Χρηματιστηριακός Δείκτης NASDAQ 100 (ΗΠΑ)

Ο NASDAQ ιδρύθηκε το 1971 από τον οργανισμό 'National Association of Securities Dealers' και άρχισε να διαπραγματεύεται στις 8 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους. Αποτέλεσε δε το πρώτο ηλεκτρονικοποιημένο χρηματιστήριο στον κόσμο, αλλά και την πρώτη χρηματιστηριακή αγορά στις Ηνωμένες Πολιτείες που ξεκίνησε συναλλαγές μέσω του Διαδικτύου.

Χρηματιστηριακός Δείκτης NASDAQ 100

Ο NASDAQ-100 είναι ένας δείκτης 100 μη-χρηματοοικονομικών εταιριών και περιλαμβάνει διάφορους κλάδους, όπως αυτούς της τεχνολογίας, του λιανικού εμπορίου, της βιοτεχνολογίας, της υγείας, και των μέσων ενημέρωσης

DAX-40

Γερμανικός Χρηματιστηριακός Δείκτης DAX-40

Ο DAX (Deutscher Aktienindex) ξεκίνησε να υπολογίζεται στα τέλη του 1987 και είναι ο σημαντικότερος χρηματιστηριακός δείκτης της Γερμανίας. Ο δείκτης περιλαμβάνει τις 40 μεγαλύτερες εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης και βασίζεται σε μετοχές blue-chip.

DAX-40

Ο DAX λειτουργεί ως ένας δείκτης απόδοσης, που σημαίνει ότι τα μερίσματα των εισηγμένων εταιρειών λογίζονται ως επανεπενδυμένο κεφάλαιο. Η απόδοση του DAX μπορεί να θεωρηθεί ως ένας βασικός δείκτης πρόβλεψης της ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας, αλλά και ίσως όλης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

S&P500

Χρηματιστηριακός Δείκτης S&P500 (ΗΠΑ)

Αποτελούμενος από 500 εταιρίες, ο S&P500 θεωρείται ο πιο αντιπροσωπευτικός χρηματιστηριακός δείκτης των ΗΠΑ, καθώς καλύπτει περίπου το 80% της διαθέσιμης κεφαλαιοποίησης όλων των χρηματιστηριακών αγορών εκεί.

S&P500

Σημαντικότερα Στοιχεία

Ο S&P500 είναι ένας από τους κρίσιμους παράγοντες που χρησιμοποιούνται για τη γενική πρόβλεψη της κατεύθυνσης της οικονομίας των ΗΠΑ (Conference Board Leading Economic Index).

 • Από την εκκίνηση του υπολογισμού του, ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανόδου του S&P500 είναι περίπου 9,8%, και μετά τον πληθωρισμό είναι 6.0%
 • Η μέθοδος στάθμισης του δείκτη είναι η σταθμισμένη κεφαλαιοποίηση με ελεύθερη διασπορά
 • Ο λόγος P/E του S&P500 στις αρχές του 2024 ήταν x22,1
 • Η μερισματική απόδοση για τον S&P500 στις αρχές του 2024 ήταν 1,47%
 • Ο δείκτης χρηματιστηριακής κεφαλαιοποίησης προς ΑΕΠ για τις αγορές των ΗΠΑ στις αρχές του 2024 ήταν 174,7%