Τι είναι τα ETFs

Exchange Traded Funds (ETFs)

Το ETF είναι ένα χρηματοοικονομικό προϊόν που μοιάζει με ένα Αμοιβαίο Κεφάλαιο, αλλά διαπραγματεύεται τόσο εύκολα όσο μία μετοχή του χρηματιστηρίου, σε πραγματικό χρόνο.

 Τα ETFs εμφανίστηκαν κατά τη δεκαετία του 1990, και από τότε έως και σήμερα γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία.

 

Εισαγωγή στα ETFs

Τα ETFs εμφανίστηκαν κατά τη δεκαετία του 1990, και από τότε έως και σήμερα γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία. Η αποδοχή τους οφείλετε στην ευελιξία τους, στη διαχειριστική τους διαφάνεια, αλλά και τη δυνατότητα που προσφέρουν στους επενδυτές να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιο τους. Η διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου γίνεται εφικτή μέσω της τοποθέτησης σε εναλλακτικά καλάθια επενδύσεων αλλά και σε αγορές που οι περισσότεροι επενδυτές δεν έχουν καν πρόσβαση.

 

Τι είναι τα ETFs

Τα ETFs αποτελούν τίτλους ιδιοκτησίας σε ένα χαρτοφυλάκιο επενδυτικών προϊόντων. Τα προϊόντα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν ομόλογα, μετοχές, δείκτες, χρυσό, commodities, ακόμα και Bitcoin. Στόχος ενός ETF είναι η παρακολούθηση μίας δυσπρόσιτης για τους πολλούς αγοράς ή ενός συγκεκριμένο δείκτη του χρηματιστηρίου (αυτό ονομάζεται index tracking). 

Η τιμή ενός ETF καθορίζεται από την τρέχουσα εσωτερική αξία των επενδυτικών του τοποθετήσεων. Η εσωτερική αυτή αξία ονομάζεται NAV (Νet Asset Value). Παράλληλα όμως, η τιμή του μεταβάλλεται στις αγορές όπως μία μετοχή του χρηματιστηρίου, δηλαδή ανάλογα με την προσφορά και ζήτηση του.

Παραδείγματα

Σκεφτείτε για παράδειγμα ένας επενδυτής να θέλει να αγοράσει τον δείκτη S&P500. Είτε μπορεί να αγοράσει 500 διαφορετικές μετοχές, είτε μπορεί να αγοράσει ένα και μόνο ETF που αντιγράφει τον S&P500. Τα πλεονεκτήματα της δεύτερης επιλογής είναι εμφανή και αδιαμφισβήτητα. Σε μία άλλη περίπτωση ένας επενδυτής θέλει να αγοράσει μετοχές νανοτεχνολογίας στην Ινδία. Η αγορά ενός σχετικού ETF είναι ουσιαστικά ο μόνος λογικός τρόπος να το καταφέρει.

 

Ιστορία των ETFs

Η πρώτη προσπάθεια δημιουργίας ενός ETFs έγινε το 1989 στο American Stock Exchange, με αντικείμενο την παρακολούθηση του δείκτη S&P500. Η προσπάθεια αυτή διακόπηκε μέσω της νομικής οδού από το Chicago Mercantile Exchange. Αργότερα, ένα παρόμοιο προϊόν ξεκίνησε στο χρηματιστήριο του Toronto, το οποίο ακολουθούσε τον δείκτη TSE30. Το 1993, δημιουργήθηκε ένα προϊόν που ακολουθούσε τον δείκτη S&P500 και που έγινε ευρέως γνωστό ως Standard & Poor’s Depositary Receipts (SPDR).  Το 2000 έγινε το έτος εισαγωγής του πρώτου ETF, και από εκεί και μετά, ο κλάδος των ETFs έχει πετύχει μία τρομακτική ανάπτυξη παγκοσμίως.

 

 

Κατηγορίες ETFs

Διακρίνονται διάφοροι τύποι ETFs όπως:

• ETFs χρηματιστηριακών δεικτών
• ETFs διεθνών και αναδυόμενων αγορών
• ETFs μερισμάτων (επικεντρώνονται στις μετοχές που προσφέρουν υψηλά μερίσματα)
• ETFs ομολόγων
• ETFs εμπορευμάτων (π.χ. χρυσού, πετρελαίου, ή ακόμα και Bitcoin)
• ETFs ειδικών τομέων της οικονομίας

Επιπλέον, διακρίνονται και οι ακόλουθες ειδικές μορφές ETFs:

• Τα αντίστροφα ETFs (κερδίζουν από την πτώση ενός δείκτη)
• Τα μοχλευμένα ETFs (στοχεύουν στη μόχλευση της ημερήσιας απόδοσης ενός δείκτη)

 

Πώς φορολογούνται τα ETFs;

  • ETFs εντός Ευρωπαϊκή Ένωσης

Η φορολογία είναι 0% τόσο όσο αφορά τα κέρδη (υπεραξία), όσο και τα εισοδήματα από μερίσματα και τόκους. Δηλώνονται όμως παρόλα αυτά στον κωδικό 659 της φορολογικής δήλωσης ως απαλλασσόμενο εισόδημα.

  • ETFs εκτός Ευρωπαϊκή Ένωσης

Φορολογούνται τόσο όσο αφορά τα κέρδη (με συντελεστή 15%) όσο και τα μερίσματα (με συντελεστή 5%). Δηλώνονται στους κωδικούς 865 και 295 της φορολογικής δήλωσης.

 

Πηγές

 

 

FxStreet.gr

Απαγορεύεται η ολική αναδημοσίευση, ή μερική αντιγραφή κειμένων και γενικότερα πληροφοριών που περιέχονται στις σελίδες του FxStreet.gr.