Το Επενδυτικό Κλίμα

Το επενδυτικό κλίμα αναφέρεται στην επικρατούσα αντίληψη μεταξύ των επενδυτών για το που οδεύει η αγορά.ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ

Το επενδυτικό κλίμα αναφέρεται στην επικρατούσα αντίληψη μεταξύ των επενδυτών για το που οδεύει η αγορά.

 

1 Πάντα να εξετάζετε εάν η ιδέα σας έχει ήδη προεξοφληθεί από την αγορά

Όσο καλή και να είναι μια επενδυτική ιδέα, πρέπει πάντα να εξετάζετε εάν η αγορά την έχει ήδη προεξοφλήσει. Εάν η ιδέα σας βασίζεται σε κάποια πρόσφατη είδηση, λάβετε υπόψη ότι τουλάχιστον το 90% των ειδήσεων έχει ήδη ενσωματωθεί στις τιμές.

Ο Μάικλ Μάρκους λέει ότι πρέπει πάντα να αναρωτιέστε: "Πόσα άτομα μένουν να ενεργήσουν σε αυτήν τη συγκεκριμένη ιδέα;" Όσα λιγότερα άτομα μένουν να ενεργήσουν σε μια συσγκεκριμένη ιδέα τόσο μικρότερη πιθανότητα υπάρχει η ιδέα αυτή να αποδειχτεί κερδοφόρα.

 

2 Βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πρόκειται να κάνουν λάθος

Όπως έχει αναφερθεί ήδη σε αυτή την ιστοσελίδα, το trading είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος όπου η μεγάλη πλειοψηφία των επενδυτών συνήθως χάνει χρήματα. Επομένως, εάν θέλετε να έχετε σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας σε μια επενδυτική τοποθέτηση, βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι που πρόκειται να κάνουν λάθος.

Ο μέσος επενδυτής τείνει να αγοράζει ψηλά και να πουλάει χαμηλά. Δεν θέλετε να κάνετε ότι ο μέσος επενδυτής. Όπως υποστηρίζει ο Bruce Kovner, θέλω να ξέρω και ότι υπάρχουν πολλοί επενδυτές που θα κάνουν λάθος.

 

3 Να είστε αντίθετοι στο κοπάδι

Το κοπάδι είναι καταδικασμένο να χάνει, γι’ αυτό πάντα πρέπει να είστε αντίθετοι σε ότι υποστηρίζουν οι περισσότεροι. Ο Ray Dalio λέει, μάθετε πώς να αγοράζετε όταν όλοι οι άλλοι θέλουν να πουλήσουν και πώς να πουλάτε όταν όλοι οι άλλοι θέλουν να αγοράσουν.

Ενώ και ο Peter Lynch υποστηρίζει ότι μπορούμε να νικήσουμε την αγορά αγνοώντας το κοπάδι, και επισημαίνει:

□ Οι μικροί επενδυτές τείνουν να είναι απαισιόδοξοι, αλλά γίνονται αισιόδοξοι ακριβώς στις λάθος στιγμές

□ Το χαζό χρήμα (retail money) είναι χαζό μόνο όταν ακούει το έξυπνο χρήμα (smart money)

 

 

4 Μην εστιάζετε σε αυτό που πρόκειται να κάνει η αγορά, εστιάστε στη δική σας δράση εάν φτάσει εκεί

Η μεγάλη πλειοψηφία των επενδυτών προσπαθεί να προβλέψει πού πηγαίνει η αγορά χρησιμοποιώντας την τεχνική ανάλυση. Ωστόσο, η αγορά είναι αβέβαιη και απρόβλεπτη. Αυτό σημαίνει ότι τις περισσότερες φορές οι επενδυτές αυτοί θα κάνουν λάθος και θα εκτεθούν σε μεγάλο βαθμό σε δυσμενείς συνθήκες της αγοράς.

Η πιο αποτελεσματική τακτική για την αντιμετώπιση της αβεβαιότητας είναι να δημιουργήσετε διαφορετικά σενάρια σχετικά με το πού πηγαίνει η αγορά και να αποφασίσετε τη δική σας δράση σε καθένα από αυτά τα σενάρια:

□ Πού θα κλείσω τη θέση μου εάν η αγορά κινηθεί σύμφωνα με την πρόβλεψή μου;

□ Τι θα κάνω εάν η αγορά κινηθεί αντίθετα από την πρόβλεψή μου;

□ Τι θα κάνω εάν η αγορά μπει σε μια μακρά περίοδο συσσώρευσης των τιμών;

Μην εστιάζετε σε αυτό που πρόκειται να κάνει η αγορά, επικεντρωθείτε σε αυτό που πρέπει να κάνετε εσείς εάν φτάσει εκεί.

 

5 Ένα τεχνικό μοτίβο είναι πολύ πιο πιθανό να επιβεβαιωθεί όταν παρατηρείται και συζητείται από λιγότερους κερδοσκόπους

Η πλειοψηφία των κερδοσκόπων σε μια αγορά είναι συνήθως στην πλευρά που χάνει. Επομένως, όταν πολλοί κερδοσκόποι προβλέπουν δημοσίως μια σημαντική κίνηση των τιμών, πιθανότατα δεν θα συμβεί. Ένα τεχνικό μοτίβο είναι πολύ πιο πιθανό να επιβεβαιωθεί όταν είναι λιγότερο παρατηρημένο και συζητείται από λιγότερους.

Ο Bruce Kovner υποστηρίζει: «Όσο περισσότερο παρατηρείται ένα μοτίβο τιμών από τους κερδοσκόπους, τόσο πιο πιθανό είναι να σας δώσει ψευδή σήματα. Ενώ, όσο περισσότερο μια αγορά είναι το προϊόν μη κερδοσκοπικής δραστηριότητας, τόσο μεγαλύτερη είναι η σημασία των τεχνικών διασπάσεων.»

 

6 Οι Εμπειρικοί Δείκτες έχουν την σημασία τους

Οι εμπειρικοί δείκτες είναι σημαντικοί, και είναι σημαντικοί γιατί αγνοούνται από τους περισσότερους επενδυτές. Ο Larry Hite αναφέρει δύο εμπειρικούς δείκτες που γι’ αυτόν έχουν σημασία:

□ Πρώτον, εάν μια αγορά δεν ανταποκρίνεται σε σημαντικά νέα με τον τρόπο που θα έπρεπε, σας λέει κάτι πολύ σημαντικό

□ Το δεύτερο στοιχείο είναι, όταν μια αγορά κάνει ένα ιστορικό υψηλό, σας λέει κάτι. Ανεξάρτητα από το πόσοι άνθρωποι σας λένε ότι η αγορά δεν πρέπει να είναι τόσο ψηλά, ή ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει, το απλό γεγονός ότι η τιμή είναι σε ένα νέο υψηλό σας λέει ότι κάτι έχει αλλάξει.

Οι εμπειρικοί δείκτες είναι εξαιρετικά εργαλεία επιβεβαίωσης της τάσης των τιμών, αλλά καλό θα είναι να μην χρησιμοποιούνται αυτόνομα.

 

7 Να έχετε πάντα ισχυρά χέρια

Τα ‘ισχυρά χέρια’ σημαίνουν ότι ένας επενδυτής δεν αλλάζει τις θέσεις του εάν δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος. Εάν δεν υπάρχει μια κρίσιμη αλλαγή στο θεμελιώδες τοπίο, δεν έχει νόημα να κλείσετε τις θέσεις σας εάν η αγορά κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αντιθέτως, ίσως θα πρέπει να ενισχύσετε την θέση σας.

Τα ισχυρά χέρια είναι ίσως το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό ενός επιτυχημένου επενδυτή. Ο William Eckhardt λέει: «Η αγορά συμπεριφέρεται σαν ένας αντίπαλος που προσπαθεί να σας διδάξει να επενδύεται άσχημα. Βασικά, θα αγόραζα όταν τα αδύναμα χέρια πουλούσαν και θα πουλούσα όταν τα αδύναμα χέρια αγόραζαν.»

 

■ Το Επενδυτικό Κλίμα

Γιώργος Πρωτονοτάριος

για το FxStreet.gr (c) -Απαγορεύεται η Αντιγραφή και η Αναδημοσίευση Περιεχομένου Χωρίς Άδεια