Δείκτης MACD (Moving Average Convergence Divergence)
O MACD αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για την κατανόηση της κυρίαρχης τάσης σε μια αγορά. Η ονομασία MACD προέρχεται από το ακρωνύμιο ‘Moving Average Convergence Divergence’, κάτι που μεταφράζεται ως κινητός μέσος όρος σύγκλισης-απόκλισης. Σημειώνεται ότι ο δείκτης δημιουργήθηκε από τον Gerald Appel στα τέλη της δεκαετίας του 1970.
Εισαγωγή στον Σημαντικό Τεχνικό Δείκτη MACD
Ο MACD ανήκει στην κατηγορία των ταλαντωτών (oscillators) περιλαμβάνοντας δύο γραμμές (Γραμμή MACD & Γραμμή Σήματος) και ένα ιστόγραμμα ράβδων στη μέση. Το ιστόγραμμα υπολογίζεται αφαιρώντας τη γραμμή σήματος από τη γραμμή MACD.
Στο γράφημα που ακολουθεί, ο MACD εφαρμόζεται στο μηνιαίο διάγραμμα του πετρελαίου. Καθώς η γραμμή MACD συναντά τη γραμμή σήματος, δημιουργούνται τέσσερα σήματα αντιστροφής της τάσης.
Γράφημα: Ο δείκτης MACD στο μηνιαίο διάγραμμα του SP500
Όπως παρατηρείται στο παραπάνω γράφημα, κάθε φορά που η Γραμμή MACD περνάει πάνω από τη Γραμμή Σήματος, δημιουργείται ένα ανοδικό σήμα στην αγορά. Αντίθετα, στην περίπτωση που η Γραμμή MACD περνάει κάτω από τη Γραμμή Σήματος, δημιουργείται ένα καθοδικό σήμα στην αγορά.
■ Το σήμα του MACD στο μηνιαίο γράφημα θεωρείται ένα από τα σημανικότερα σήματα αναστροφής της τάσης σε όλη την τεχνική ανάλυση
Παρουσίαση των τριών στοιχείων του MACD
Ακολουθεί μια παρουσίαση των τριών στοιχείων του MACD. Επισημαίνεται ότι οι βασικές ρυθμίσεις αφορούν τις περιόδους 12,26,9.
(Α) Γραμμή MACD
Η γραμμή MACD προσδιορίζει τη δυναμική της τάσης των τιμών και υπολογίζεται ως η διαφορά του εκθετικού μέσου όρου (EMA) 26 ημερών από τον εκθετικό μέσο όρο (EMA) 12 ημερών.
(Β) Γραμμή σήματος
Η γραμμή σήματος υπολογίζεται ως ο εκθετικός μέσος όρος (EMA) 9 ημερών της γραμμής MACD. Ιδιαίτερη σημασία έχουν τα σημεία στα οποία η γραμμή σήματος τέμνεται με τη γραμμή του MACD.
(Γ) Ιστόγραμμα MACD
Το ιστόγραμμα ράβδων υπολογίζεται αφαιρώντας τη γραμμή σήματος από τη γραμμή MACD. Σημασία έχει η κίνηση του ιστογράμματος πάνω/κάτω από το σημείο μηδέν, αλλά και η κλίση του σε σχέση με το γράφημα τιμών.
Η αλλαγή των βασικών ρυθμίσεων
Είναι δυνατή η αλλαγή των βασικών ρυθμίσεων (12,26,9), ώστε ο δείκτης MACD να αποκτήσει μεγαλύτερη ευαισθησία. Ωστόσο, δεν συνιστάται, καθώς η αύξηση της ευαισθησίας συνεπάγεται με τη δημιουργία πολλών ψευδών σημάτων.
■ Δείκτης MACD
FxStreet.gr
Απαγορεύεται η ολική αναδημοσίευση, ή μερική αντιγραφή κειμένων και γενικότερα πληροφοριών που περιέχονται στις σελίδες του FxStreet.gr.
L ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ στο FxStreet.gr • ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ • ΕΡΓΑΛΕΙΑ Γ.Π. • ΜΕΘΟΔΟΙ ΤΑ • ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ
► Οδηγός Τεχνικής Ανάλυσης
► Θεμελιώδης Ανάλυση
► Διαχείριση Χαρτοφυλακίου
► Επενδυτικό Λεξικό
► RSI PRECISION 3
► RSI PRECISION 2
► Δείκτες ΔMP και Σ(ΔMP)
► PriceMomentum
► Μοτίβα Γραφήματος
► Εργαλεία Fibonacci
► Διαγράμματα Elliott
► Μέθοδος του Wyckoff
► Δείκτης CVD
► Δείκτης MACD
► Δείκτης ADX
► Δείκτες Όγκου Συναλλαγών