Επένδυση σε Crypto Non-Fungible Tokens ή αλλιώς NFTs

Επένδυση σε NFTs (Non-Fungible Tokens)ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΕ NFTs (NON-FUNGIBLE TOKENS) -Ο ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ

Τα Non-Fungible Tokens ή αλλιώς NFTs αποτελούν μια νέα μορφή περιουσιακών στοιχείων χτισμένη πάνω στη τεχνολογία blockchain, όπως και τα κρυπτονομίσματα. Σε αντίθεση όμως με τα κρυπτονομίσματα που διαιρούνται σε πολλές μονάδες ίσης αξίας (αυτό ονομάζεται στα οικονομικά fungibility), τα NFTs είναι μοναδικά (non-fungible), μη-διαιρετά, και γι’ αυτό χρησιμοποιούνται για την αποτύπωση ψηφιακών έργων τέχνης και άλλων σπάνιων ψηφιακών αξιών, που είναι μοναδικές και δεν χρίζουν αντιγραφής.

Βασικά Σημεία

 • Τα NFTs ίσως θα μπορούσαν να οριστούν και ως: «ένας τύπος περιουσιακού στοιχείου που δημιουργεί ψηφιακή μοναδικότητα και που η ιδιοκτησία του μπορεί να επαληθευτεί μέσα από ένα αποκεντροποιημένο δίκτυο blockchain».
 • Τα Non-Fungible Tokens διαπραγματεύονται ως κοινά κρυπτονομίσματα, και μπορούν να πωλούνται, να αγοράζονται, και να διακρατούνται μέσω εξειδικευμένων ανταλλακτηρίων όπως θα παρουσιαστεί και παρακάτω.

 

Οι διαφορετικές κατηγορίες NFT

Ένα NFT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναγνώριση και την διαπραγμάτευση οποιασδήποτε ψηφιακής αξίας. Προς το παρόν, αυτές είναι οι κύριες κατηγορίες ψηφιακών στοιχείων που διαπραγματεύονται μέσω NFT:

(1) NFTs ψηφιακής τέχνης

(2) NFTs σε διαδικτυακά παιχνίδια

(3) Συλλεκτικά NFTs

(4) Χρηματοοικονομικά NFTs

(5) NFTs εικονικής ακίνητης περιουσίας (virtual real estate)

(6) NFTs κοινωνικών σκοπών (Social Tokens)

(7) Ονόματα ίντερνετ (blockchain domains)

(8) NFTs φυσικών αγαθών πολυτελείας

 

 

Γιατί τα NFTs βασίζονται στην τεχνολογία Blockchain;

Αυτά είναι μερικά από τα βασικά σημεία που εξηγούν γιατί η βιομηχανία των NFTs βασίζεται σε πρωτόκολλα blockchain.

(1) Διασφάλιση της αυθεντικότητας

Η τεχνολογία Blockchain δύναται να επιβεβαιώνει την προέλευση και την αυθεντικότητα ενός ψηφιακού στοιχείου, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι αυτό δεν έχει αντιγραφεί, αναπαραχθεί, αλλά και ούτε παραποιηθεί από τρίτους.

(2) Επιβεβαίωση της ιδιοκτησίας

Χρησιμοποιώντας την κρυπτογραφία, το blockchain μπορεί να επιβεβαιώσει αξιόπιστα ότι κάθε μοναδικό NFT ανήκει σ' έναν μοναδικό ιδιοκτήτη.

(3) Επίτευξη εύκολης μεταφοράς της ιδιοκτησίας

Εφαρμόζοντας απλά πρωτόκολλα μεταφοράς ψηφιακής αξίας (αναφέρονται παρακάτω διεξοδικά), τα NFTs μπορούν να πωληθούν και να μεταφερθούν από τον έναν μοναδικό ιδιοκτήτη τους σε κάποιον άλλο, μέσω ενός ανταλλακτηρίου NFT.

(4) Επίτευξη πλήρους αποκέντρωσης

Η τεχνολογία Blockchain επιτρέπει τη λειτουργία ενός δικτύου αγοραπωλησιών χωρίς την ανάγκη κεντρικού ελέγχου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την τέχνη ώστε να μπορέσει να ξεπεράσει την σημερινή κυριαρχία και τις μονοπωλιακές πρακτικές των οίκων δημοπρασίας.

 

Ακολουθούν αναλυτικά όλες οι κατηγορίες NFTs

 

(1) NFTs Ψηφιακής Τέχνης

Τα Non-Fungible Tokens μπορούν να πωλούνται, να αγοράζονται, και να διακρατούνται μέσω εξειδικευμένων ανταλλακτηρίων..Οι αγορές ψηφιακής τέχνης μέσω NFTs αναπτύσσονται ραγδαία αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν σημαντικά πλεονεκτήματα για τους νέους καλλιτέχνες που δημιουργούν NFTs με βάση το ψηφιακό έργο τους.

□ Τα NFTs μπορούν να βοηθήσουν άγνωστους καλλιτέχνες να γίνουν δημοφιλείς και να δημιουργήσουν ένα σημαντικό εισόδημα χωρίς την ανάγκη μεσαζόντων, και γενικότερα τρίτων

□ Τα NFTs μπορούν να υποστηρίξουν την αυτόματη πληρωμή δευτερογενών πωλήσεων (secondary sales)

Υπάρχουσες Δομές:

Προγραμματιζόμενη τέχνη

Η προγραμματιζόμενη τέχνη αποτελεί μια νέα μορφή ψηφιακής τέχνης και αναφέρεται σε ψηφιακά έργα που μπορούν να αλλάξουν δυναμικά ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του με την πάροδο του χρόνου. Με την ενσωμάτωση δεδομένων στην αλυσίδα blockchain, ένα προγραμματιζόμενο έργο τέχνης είναι ζωντανό και εξελίσσεται συνεχώς.

Υπάρχουσες Δομές:

 • Async Art (Προγραμματιζόμενη τέχνη)

 

(2) NFTs για Διαδικτυακά Παιχνίδια

Τα Gaming NFTs είναι ψηφιακά κουπόνια που παρέχουν διαλειτουργικότητα στον κλάδο των διαδικτυακών παιχνιδιών. Με λίγα λόγια τα Gaming NFTs δύναται να μεταφέρουν κάποιες από τις λειτουργίες ενός διαδικτυακού παιχνιδιού σ' έναν νέο ιδιοκτήτη μ' ένα χρηματικό αντίτιμο.

Οι πλατφόρμες διαδικτυακών παιχνιδιών όπως το Steam παρέχουν ήδη δυνατότητες αγοροπωλησίας, ωστόσο, αυτού του τύπου οι αγοροπωλησίες τυγχάνουν περιορισμών και επιβαρύνονται με επιπλέον κόστους. Η βασική καινοτομία των διαδικτυακών NFTs είναι ότι η όλη διαδικασία μεταφοράς δυνατοτήτων γίνεται αποκεντρωμένα χωρίς κάποιο αυταρχικό κέντρο και χωρίς επιπλέον κόστος. Για παράδειγμα, το Steam χρεώνει τέλος συναλλαγής 5% και ταυτόχρονα, ορισμένα διαδικτυακά παιχνίδια χρεώνουν επιπλέον 10%. Το Steam περιορίζει επίσης σήμερα το μέγεθος των πορτοφολιών κάθε χρήστη αλλά και θέτει και όρια στην τιμή που μπορεί να πωληθεί ένα μεμονωμένο αντικείμενο.

Υπάρχουσες Δομές:

 

(3) Συλλεκτικά NFTs

Τα συλλεκτικά NFTs αναφέρονται σε ψηφιακά αντικείμενα με μικρή ή καθόλου λειτουργικότητα. Προς το παρόν, τα συλλεκτικά NFTs περιλαμβάνουν αθλητικά συλλεκτικά και ψηφιακά είδωλα.

Υπάρχουσες Δομές:

 • NBA Top Shot (Συλλεκτικά NFTs με άδεια του NBA)
 • SoRare.com (Ψηφιακές κάρτες ποδοσφαίρου)
 • CryptoKitties (Το πρώτο έργο NFT)
 • CryptoPunks (Το πρώτο NFT στο Ethereum)

 

(4) Χρηματοοικονομικά NFTs

Τα χρηματοοικονομικά NFTs συνδέουν άμεσα τα NFTs με την τεράστια ρευστότητα του νέου οικοσυστήματος Decentralized Finance (DeFi). Χρησιμοποιώντας χρηματοοικονομικά NFTs μπορείτε να κάνετε διάφορες χρηματοοικονομικές συναλλαγές, όπως για παράδειγμα να λάβετε δάνειο τοποθετώντας μέρος του χαρτοφυλακίου σας σε NFTs ως ασφάλεια (collateral). Έρχονται επίσης και άλλες εφαρμογές όπως τα NFT συμβόλαια ασφάλισης.

Υπάρχουσες Δομές:

 • NFTfi (Βάλτε NFTs ως ασφάλεια για να λάβετε δάνειο, ή προσφέρετε δάνεια με ασφάλεια NFTs)
 • NIFTEX (Συναλλαγές NFTs)
 • Aavegotchi
 • Yinsure (Δημιουργία NFTs συμβολαίων ασφάλισης)

 

(5) Εικονική Ακίνητη Περιουσία (virtual real estate)

Το Virtual Retail-Estate αναφέρεται σε έναν ψηφιακό κόσμο βασισμένο στο blockchain όπου οι χρήστες μπορούν να έχουν κυριότητα τμημάτων αυτού. Η ψηφιακή ακίνητη περιουσία ενσωματώνει ένα σύστημα αγοράς, πώλησης και μεταφοράς δικαιωμάτων ιδιοκτησίας. Στο μέλλον, οι εμπορικοί χρήστες θα μπορούν να δημιουργούν εικονικά καταστήματα όπου άλλοι χρήστες θα μπορούν να εξερευνούν και να παραγγέλνουν ψηφιακά ή φυσικά προϊόντα χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό VR τους.

Υπάρχουσες Δομές:

 • Cryptovoxels (Δημοφιλές έργο εικονικού κόσμου)
 • Decentraland (Δημοφιλές έργο εικονικού κόσμου)
 • SomniumSpace (Εικονικός κόσμος βελτιστοποιημένος για τη χρήση VR)
 • Sandbox (Δημιουργήστε έναν εικονικό κόσμο από διαδικτυακούς παίκτες)

 

(6) NFTs Κοινωνικών Σκοπών (Social Tokens)

Τα κοινωνικά NFTs είναι ψηφιακά κουπόνια που δημιουργούνται από συγκεκριμένα άτομα ή από κοινότητες ατόμων προκειμένου να παρακινήσουν μια προκαθορισμένη δράση μέσα σε μια κοινότητα. Για παράδειγμα, ένα κοινωνικό NFT θα μπορούσε να ξεκινήσει έναν διαγωνισμό μεταξύ προγραμματιστών ώστε να παρακινήσει τη δημιουργία ενός χρήσιμου λογισμικού που θα προσφερόταν αργότερα στην κοινότητα. Οι κάτοχοι των κουπονιών NFTs αποφασίζουν με την ψήφο τους την κατανομή των ανταμοιβών μεταξύ των νικητών.

Υπάρχουσες Δομές:

 

(7) Ονόματα ίντερνετ (blockchain domains)

Ένας τομέας blockchain είναι ένα όνομα στο ίντερνετ που βασίζεται στην τεχνολογία blockchain. Το πιο σημαντικό έργο είναι το "Unstoppable Domains" που προσφέρει 2 μοναδικά χαρακτηριστικά:

 • (1) Οι τομείς Blockchain αντικαθιστούν σύνθετες διευθύνσεις πληρωμών κρυπτογράφησης με απλά ονόματα αναγνώσιμα από τον άνθρωπο. Αυτό σημαίνει ότι οι πελάτες σας μπορούν να σας στείλουν χρήματα πληκτρολογώντας απλά μια διεύθυνση στο ίντερνετ (πχ το yourname.crypto) και εσείς μπορείτε να λάβετε άμεσα τη πληρωμή χωρίς μεσάζοντες.
 • (2) Οι τομείς Blockchain επιτρέπουν τη δημιουργία ιστοτόπων ανθεκτικών στη λογοκρισία. Οι τομείς ονομάτων blockchain αποθηκεύονται σε πορτοφόλια κρυπτογράφησης (wallets) και ελέγχονται αποκλειστικά από τον κάτοχο τους, και όχι από τρίτους, όπως για παράδειγμα από το GoDaddy.

Υπάρχουσες Δομές:

 

(8) NFTs φυσικών αγαθών πολυτελείας

Η αγορά NFTs για φυσικά αγαθά πολυτελείας βρίσκεται σε πρωτόγονο στάδιο. Ωστόσο, το μέλλον των φυσικών αγαθών που θα στηρίζεται σε NFTs μοιάζει εξαιρετικά ευοίωνο.

Υπάρχουσες Δομές:

 • WiV (NFTs για ακριβό κρασί)
 • Crypto Stamp (Γραμματόσημα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ταχυδρομικά τέλη αλλά και ταυτόχρονα αποθηκεύουν τις ψηφιακές τους εικόνες μέσα στο blockchain)

 

ΑΛΛΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ ΓΙΑ NFTs

Δεδομένα NFT:

 • Nonfungbile (δεδομένα της αγοράς των NFTs)

Συναλλαγές NFT:

 • OpenSea (Δημιουργία και ανταλλαγή NFTs, προβολή δεδομένων της αγοράς)
 • TokenTrove (Διαπραγμάτευση NFTs που δημιουργήθηκαν σε άλλες αγορές)
 • Zora.co (Ανταλλάξτε τα πάντα σε NFTs)

 

 

Ethereum –Η Κυρίαρχη Προγραμματιστική Πλατφόρμα για την Δημιουργία NFTs

Τα NFTs μπορούν να βασιστούν σε πολλά διαφορετικά blockchain πρωτόκολλα όπως είναι τα Ethereum, Polkadot, EOS, Cardano, Cosmos και το Flow Blockchain. Όλες αυτές οι αλυσίδες προσφέρουν την απαραίτητη υποδομή για την κωδικοποίηση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων (digital assets).

Ωστόσο, όπως και στην περίπτωση των εφαρμογών DeFi, το Ethereum είναι το κυρίαρχο δίκτυο για τη δημιουργία NFTs. Το Ethereum ενσωματώνει δύο βασικά πρότυπα για τη δημιουργία NFTs: το ERC-721 και το ERC-1155.

(Α) ERC721

Το ERC721 είναι ένα πρότυπο έξυπνου συμβολαίου (smart contract) που βασίζεται στην γλώσσα Ethereum Solidity, και το πρώτο πρότυπο παγκοσμίως για τη δημιουργία NFTs. Το ERC721 παρέχει μια χαρτογράφηση που περιλαμβάνει:

□ μοναδικά αναγνωριστικά που αντιστοιχούν σε μεμονωμένα ψηφιακά στοιχεία (στοιχεία NFTs)

□ διευθύνσεις που αντιστοιχούν σε κατόχους αυτών των αναγνωριστικών (κάτοχοι NFTs)

□ έναν ανεξάρτητο μηχανισμό μεταφοράς των αναγνωριστικών αυτών (μέσω της μεθόδου transferFrom)

(Β) ERC1155

Δημιουργημένο από την ομάδα του Enjin, το ERC1155 εισάγει την ιδέα της πολύ-ιδιοκτησίας στα NFTs.

□ εδώ τα μοναδικά αναγνωριστικά αντιστοιχούν σε κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, και όχι σε μεμονωμένα περιουσιακά στοιχεία

□ τα πορτοφόλια αντιστοιχούν στους κατόχους αυτών των αναγνωριστικών

□ αυτή η ιδέα είναι πολύ εφαρμόσιμη στη διαδικτυακή αγορά παιχνιδιών καθώς και στη μουσική βιομηχανία όπου θα γίνεται δυνατή η κυριότητα μιας σειράς πανομοιότυπων ψηφιακών στοιχείων

□ η μέθοδος "transferFrom" χρησιμοποιείται ξανά για τη μεταφορά ιδιοκτησίας, μαζί με τη μέθοδο "BalanceOf" (που υπολογίζει τον αριθμό των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων ίδιας κλάσης)

 

Πηγές :

Οδηγός Ethereum 2.0 στο TradingCenter.org

Ένας οδηγός για αρχάριους (NFTs)

Η Βίβλος των Non-Fungible Tokens

 

Επένδυση σε NFTs (Non-Fungible Tokens) - Ο Πλήρης Οδηγός

Γιώργος Πρωτονοτάριος, Οικονομικός Αναλυτής,

8η Μαρτίου 2021, για το FxStreet.gr (c),

Απαγορεύεται η ολική αναδημοσίευση, ή μερική αντιγραφή κειμένων και γενικότερα πληροφοριών που περιέχονται στις σελίδες του FxStreet.gr.