Χρηματιστηριακές ΑναλύσειςΆρθρα και αναλύσεις για το Ελληνικό Χρηματιστήριο αλλά και για τις σημαντικότερες αγορές και δείκτες του εξωτερικού (Dow Jones, Nasdaq, S&P500, DAX, FTSE100)..

Δείκτες του Έξυπνου Χρήματος 'Smart Money' και 'Dumb Money' στις Διεθνείς Αγορές

Featured

Συνδέοντας τις Συνθήκες Ρευστότητας με την Πορεία των Παγκόσμιων Αγορών

Η προσφορά χρήματος αναφέρεται στο συνολικό ποσό του χρήματος που κυκλοφορεί στην οικονομία, ενώ η ρευστότητα αναφέρεται στο πόσο εύκολα κυκλοφορεί αυτό το χρήμα στην οικονομία

Οι συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία αποτελούν μια θεμελιώδη παράμετρο της επενδυτικής ανάλυσης. Κάθε μεταβολή της ρευστότητας σε βάθος χρόνου επηρεάζει τη δυναμική της ζήτησης/προσφοράς στις χρηματιστηριακές αγορές. Η ανάλυση που ακολουθεί διερευνά αυτό το φαινόμενο, αναλύοντας τις βασικές συνιστώσες της προσφοράς χρήματος και της ρευστότητας. Αργότερα, μέσα από την κατασκευή ενός υποθετικού δείκτης παγκόσμιας ρευστότητας, διερευνάται η συσχέτιση του παγκοσμίου επιπέδου ρευστότητας με τον χρηματιστηριακό δείκτη S&P500 και το Bitcoin.

Featured

Θεωρία του Dow για το Χρηματιστήριο και Στρατηγική Συναλλαγών

Η Θεωρία του Dow αποτελεί μία ολοκληρωμένη μέθοδο για την ανάλυση των τάσεων και των φάσεων της χρηματιστηριακής αγοράς…

Η Θεωρία του Dow συνδυάζει την τεχνική ανάλυση με τις επιχειρηματικές συνθήκες και την ψυχολογία της αγοράς με σκοπό να δημιουργήσει ένα πλήρες πλαίσιο για την ανάλυση των τάσεων και των φάσεων της χρηματιστηριακής αγοράς. Εφαρμόζοντας τη Θεωρία του Dow, οι επενδυτές μπορούν να αναγνωρίσουν τις κύριες τάσεις στην αγορά και να προσδιορίσουν τις έξι φάσεις ενός πλήρους χρηματιστηριακού κύκλου μέσω απόδειξης και επιβεβαίωσης. Η Θεωρία του Dow δημιουργήθηκε από τον Charles H. Dow (1851–1902), έναν Αμερικανό δημοσιογράφο και συνιδρυτή της Dow Jones and Company. Μετά τον θάνατο του Charles Dow, ο William Peter Hamilton, ο Robert Rhea και ο E. George Schaefer μετέτρεψαν το ‘editorial’ του Dow ως μια ολοκληρωμένη θεωρία.

Featured

Αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας 2024-2025

H γήρανση του πληθυσμού είναι το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας για τις επόμενες 10ετίες και μετά ακολουθεί το δημόσιο χρέος...

Η πορεία της οικονομίας αποτελεί διαχρονικά πεδίο αντιπαράθεσης και αμφισβήτησης μεταξύ των πολιτικών παρατάξεων αυτής της χώρας. Ενώ λοιπόν η κυβερνώσα πλευρά θεωρεί ότι η οικονομία ακολουθεί μια εξαιρετική πορεία, η αντιπολίτευση υποστηρίζει ακριβώς το αντίθετο. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι η αλήθεια βρίσκεται συνήθως κάπου στη μέση. Όπως και να έχει, στην ανάλυση αυτή, θα εξεταστούν όλοι οι κρίσιμοι αριθμοδείκτες της ελληνικής οικονομίας δίνοντας παράλληλα έμφαση και στο εξωτερικό περιβάλλον.

Πριν ξεκινήσουμε όμως την ανάλυση, πρέπει να σημειωθεί ποιο είναι το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι ο πληθωρισμός, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, αλλά η υπογεννητικότητα. Και θα το ξαναγράψουμε, η γήρανση του πληθυσμού είναι το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας για τις επόμενες 10ετίες και μετά ακολουθεί το δημόσιο χρέος.

Featured

Πορεία της Οικονομίας, Χρηματιστήριο και Μερίσματα 2024

Το ελληνικό χρηματιστήριο διανύει μία από τις καλύτερες περιόδους των τελευταίων 15 ετών. Η μακροοικονομική εικόνα της χώρας δείχνει σημάδια βελτίωσης ενώ παράλληλα ενισχύεται η κερδοφορία και τα προς διανομή μερίσματα των εισηγμένων. Αρχικά επιχειρείται μία βασική απεικόνιση της μακροοικονομικής κατάστασης της Ελληνικής Οικονομίας, προχωρώντας στη συνέχεια με το ελληνικό χρηματιστήριο και τα μερίσματα του 2024.

Αρχικά επιχειρείται μία βασική απεικόνιση της μακροοικονομικής κατάστασης της Ελληνικής Οικονομίας, προχωρώντας στη συνέχεια με το ελληνικό χρηματιστήριο και τα μερίσματα του 2024.

Η Μακροοικονομική Πορεία της Ελληνικής Οικονομίας

Η Ελληνική Οικονομία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε ανοδική τροχιά παρουσιάζοντας σχετικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και πρωτογενή πλεονάσματα. Σε αυτήν την κατεύθυνση, οι τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης (Moody's, S&P, και Fitch) έχουν προβεί τα τελευταία χρόνια σε μία σειρά αναβαθμίσεων της Ελληνικής Οικονομίας. Σημειώνεται ότι έως σήμερα μόνο η Moody’s δεν έχει δώσει ακόμα το βαθμό της επενδυτικής βαθμίδας.

NIKKEI 225

Χρηματιστηριακός Δείκτης NIKKEI 225 (Ιαπωνία)

Ο Nikkei 225 ξεκίνησε να υπολογίζεται τον Ιούλιο του 1950 και θεωρείται ο κορυφαίος χρηματιστηριακός δείκτης όλων των ασιατικών αγορών. Ο δείκτης αποτελείται από 225 επιλεγμένες κοινές μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο του Τόκιο.

  • Ένας άλλος σημαντικός χρηματιστηριακός δείκτης της Ιαπωνίας είναι και ο TOPIX

NIKKEI-225

Σημαντικά Στοιχεία

Ο ιαπωνικός NIKKEI 225 (日経平均株価, Nikkei heikin kabuka) αποτελείται από 225 μετοχές εισηγμένες στην αγορά 'Prime Market' του Χρηματιστηρίου του Τόκιο.

  • Ο Nikkei Stock Average (Nikkei 225) είναι ένας σταθμισμένος δείκτης μετοχών, που σημαίνει ότι η τιμή του δείκτη είναι ο μέσος όρος των τιμών των μετοχών όλων των εισηγμένων εταιρειών
  • Ο λόγος τιμής προς κερδών (P/E) της ιαπωνικής αγοράς στα τέλη του 2023 ήταν x19,9 (ο μέσος όρος P/E τριών ετών ήταν x18,4)

FTSE 100

Χρηματιστηριακός Δείκτης FTSE 100 (Βρετανία)

Ο δείκτης FTSE 100 ή ανεπίσημα ο "Footsie" είναι ένας σημαντικός χρηματιστηριακός δείκτης που περιλαμβάνει τις 100 μεγαλύτερες εταιρίες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE).

Χρηματιστηριακός Δείκτης FTSE 100

Σημαντικά Στοιχεία

  • Ο FTSE 100 αποτελεί τον κορυφαίο χρηματιστηριακό δείκτη του Ηνωμένου Βασιλείου
  • Ο μέσος πενταετής δείκτης τιμής προς κερδών (P/E) του FTSE 100 είναι x14,5
  • Η μέση μερισματική απόδοση του FTSE για τα τελευταία 25 χρόνια είναι 3,52% (το υψηλό 25ετίας είναι 7,01% το 2020 και το χαμηλό 25ετίας είναι 1,94% το 2000)