Επενδυτική Μέθοδος του Warren Buffett και Αριθμοδείκτες

Επενδυτική Μέθοδος του Warren Buffett και Αριθμοδείκτες που Χρησιμοποιεί

Η Επενδυτική Μέθοδος του Warren Buffett και οι Αριθμοδείκτες που Χρησιμοποιεί όταν Επενδύει σε Μετοχές

Ο Warren Buffett είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway και ένας θρυλικός επενδυτής του χρηματιστηρίου με αξία χαρτοφυλακίου άνω των 130 δις δολαρίων. Παρουσιάζεται η επενδυτική του μέθοδος, δίδοντας βαρύτητα στους κυριότερους αριθμοδείκτης που χρησιμοποιεί όταν επιλέγει μετοχές.

Ας ξεκινήσουμε όμως με κάποιους από τους βασικότερους κανόνες του Μπάφετ όταν επενδύει στο χρηματιστήριο

Οι Βασικοί Κανόνες του Warren Buffett

• Κανόνας 70/30 -Επενδύστε το 70% των διαθέσιμων χρημάτων σας, και αποταμιεύστε το υπόλοιπο 30%

Επενδυτικοί Κανόνες 72, 115, και 144

Ο κανόνας του 72 καθορίζει πόσο χρόνο θα να διπλασιαστεί μία επένδυσή, με βάση ένα σταθερό ετήσιο ποσοστό απόδοσης...Υπολογίζοντας με ευκολία τον διπλασιασμό, τριπλασιασμό, και τετραπλασιασμό του κεφαλαίου σας

Ο κανόνας του 72 αποτελεί μια απλή μέθοδο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλοι οι επενδυτές για να υπολογίσουν τον χρόνο που θα χρειαστεί για να διπλασιάσουν το κεφάλαιο τους μέσα από μια οποιαδήποτε επένδυση. Το μόνο δεδομένο που απαιτείται είναι το μέσο ετήσιο ποσοστό απόδοσης.

Βασικά Σημεία

• Ο κανόνας του 72 καθορίζει σε πόσο χρόνο θα διπλασιαστεί η αξία μίας επένδυσής, με βάση ένα σταθερό ετήσιο ποσοστό απόδοσης.
• Διαιρώντας τον αριθμό 72 με το ετήσιο ποσοστό απόδοσης, υπολογίζεται ο αριθμός των ετών που θα χρειαστούν για να διπλασιαστεί η αρχική επένδυση.
• Για παράδειγμα, με ένα ποσοστό απόδοσης 10% ετησίως, η αρχική επένδυση διπλασιάζεται σε λίγο περισσότερα από επτά έτη.
• Αντίστοιχα, υπάρχουν και οι κανόνες 115 και 144 για τον υπολογισμό των ετών τριπλασιασμού και τετραπλασιασμού του επενδυτικού κεφαλαίου.

Αριθμοί και Εργαλεία Fibonacci

ΚΡΙΣΙΜΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ FIBONACCI

Οι τιμές των χρηματιστηριακών αξιών τείνουν να σέβονται κάποιους αριθμούς περισσότερο από κάποιους άλλους. Για παράδειγμα, σέβονται περισσότερο τους στρογγυλούς αριθμούς. Στην αγορά συναλλάγματος, όταν μια ισοτιμία προσεγγίζει έναν στρογγυλό αριθμό (π.χ. το 1,20), παρατηρείται ότι η τάση ‘παγώνει’ για αρκετές ημέρες, και η ρευστότητα αυξάνεται. Σε αυτή την κατηγορία κρίσιμων αριθμών βρίσκονται και οι αριθμοί Fibonacci.

Οι αριθμοί αυτοί ανακαλύφθηκαν στις αρχές του 13ου αιώνα από τον Ιταλό μαθηματικό Leonardo Fibonacci και σχηματίζουν μία αρμονική ακολουθία.

 

Η ακολουθία των αριθμών Fibonacci και ο αριθμός «φ»

Οι αριθμοί Fibonacci, και τα παράγωγα ποσοστά τους, αποτελούν σημείο αναφοράς κατά την ανάλυση οποιουδήποτε γραφήματος. Οι αριθμοί αυτοί ανακαλύφθηκαν στις αρχές του 13ου αιώνα από τον Ιταλό μαθηματικό Leonardo Fibonacci και σχηματίζουν μία αρμονική ακολουθία.

Οδηγός Μοτίβων Γραφήματος (Chart Patterns)

Μοτίβα Γραφήματος (Chart Patterns)Εισαγωγή στα Μοτίβα Γραφήματος

Τα  Μοτίβα Γραφήματος ή αλλιώς Chart Patterns αναφέρονται σε ευδιάκριτους σχηματισμούς στο διάγραμμα τιμών κάποιας χρηματιστηριακής αξίας. Τα μοτίβα γραφήματος τείνουν να εμφανίζονται σε όλες τις αγορές, όπως για παράδειγμα στην αγορά συναλλάγματος, στις χρηματιστηριακές αγορές, στα κρυπτονομίσματα, στα εμπορεύματα, ακόμα και στην αγορά ομολόγων.

 

Γενικά Στοιχεία για τον Παρόν Οδηγό Μοτίβων Γραφήματος

Υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες μοτίβων γραφήματος: