Το Web 3.0 και η Σχέση του με τα Κρυπτονομίσματα

Μεταρρυθμίζοντας το Διαδίκτυο μέσω του Web 3.0 και της Τεχνολογίας BlockchainΜεταρρυθμίζοντας το Διαδίκτυο μέσω του Web 3.0 και της Τεχνολογίας Blockchain

Το Web 3.0 ή αλλιώς Semantic Web αναφέρεται στην τρίτη γενιά του Διαδικτύου βάσει των προτύπων που καθορίζονται από την κοινοπραξία του WWW (W3C).

 

Το ιστορικό του Web 3.0

Ο όρος Semantic web που στα Ελληνικά μεταφράζεται ως Σημασιολογικός Ιστός εισήχθη το 1999, από τον εφευρέτη του διαδικτύου, Tim Berners-Lee:

«Έχω ένα όνειρο για το Διαδίκτυο [στο οποίο οι υπολογιστές] θα μπορούν να αναλύουν όλα τα δεδομένα στον Ιστό - το περιεχόμενο, τους συνδέσμους, και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ ανθρώπων και υπολογιστών. Ένα «Semantic Web», θα το καθιστά δυνατό, που ακόμη δεν έχει εμφανιστεί, αλλά όταν εμφανιστεί, οι μηχανισμοί του εμπορίου, της γραφειοκρατίας και της καθημερινής μας ζωής θα διαχειρίζονται από μηχανές που μιλούν σε μηχανές. Οι «ευφυείς πράκτορες» που έλεγαν οι άνθρωποι εδώ και χρόνια, τελικά θα υλοποιηθούν».

Γιατί το Blockchain;

Η μαζική αποδοχή της τεχνολογίας blockchain ανοίγει το δρόμο για την πλήρη εφαρμογή του web 3.0 πολύ πριν αναμενόταν. Η τεχνολογία blockchain και το web 3.0 μοιράζονται ένα κοινό όραμα, και αυτό είναι η δημιουργία ενός πλήρους αποκεντρωμένου νέου κόσμου διαδικτυακών υπηρεσιών χωρίς την ανάγκη διαμεσολάβησης από τρίτους.

 

 

Εισαγωγή στο Web 3.0

Το Web 3.0 στοχεύει στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης (AI) και μηχανικής μάθησης (machine learning) για τη βελτίωση όλων των υπηρεσιών διαδικτύου, εισάγοντας παράλληλα μια νέα και δυναμική αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπων και μηχανών.

Τα Χαρακτηριστικά του Web 3.0:

□ Προσφέρει νέες υπηρεσίες που βασίζονται σε 'έξυπνα' δεδομένα και 'έξυπνες' υπηρεσίες διαδικτύου (βασισμένες στη μηχανική εκμάθηση)

□ Ενεργοποιεί το «Semantic Web» που σημαίνει ένας παγκόσμιος ιστός ικανός να αναλύει όλα τα δεδομένα στο διαδίκτυο χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση

□ Ενεργοποιεί το Internet of Things (IoT) βασισμένο σε μηχαναγνώσιμα δεδομένα (machine-readable data)

□ Εκμεταλλεύεται τις συνέργειες που προκύπτουν από την διασύνδεση διαφορετικών συσκευών στον ίδιο χώρο εργασίας (Ubiquitous Computing)

□ Διευκολύνει την ανταλλαγή δεδομένων P2P (peer-to-peer) και τις σχετικές εφαρμογές του (όπως το Bitcoin Network)

□ Ενεργοποιεί τους εικονικούς βοηθούς (virtual assistants) που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη

Τα Πλεονεκτήματα του Web 3.0:

□ Προσφέρει πιο στοχευμένο περιεχόμενο και νέες υπηρεσίες στους τελικούς χρήστες

□ Ενισχύει την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια του ανθρώπου χρήστη μέσω της κρυπτογραφίας

□ Επιτρέπει την αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπων και μηχανών χωρίς την ανάγκη μεσαζόντων

□ Επεκτείνει το εύρος δράσης και μάθησης τόσο του ανθρώπου όσο και της μηχανής

□ Ελαχιστοποιεί την εμπιστοσύνη που απαιτείται για τον συντονισμό πρωτοβουλιών σε παγκόσμια κλίμακα

□ Προωθεί νέους παγκόσμιους συνεταιρισμούς μέσω αυτόνομων και αποκεντρωμένων οργανισμών

□ Βελτιώνει τη διαλειτουργικότητα μεταξύ διαφορετικών δικτύων

 

Blockchain Networks και Web 3.0

Όπως ειπώθηκε πιο πάνω, το Web 3.0 επιτρέπει στους χρήστες να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους χωρίς την ανάγκη μεσαζόντων και χωρίς τους υπάρχοντες περιορισμούς της λογοκρισίας. Ωστόσο, αυτή ακριβώς είναι και η αποστολή της τεχνολογίας blockchain. Τα μεγάλα δίκτυα blockchain όπως είναι το Bitcoin και το Ethereum λειτουργούν ήδη ως πλήρως αποκεντρωμένα οικοσυστήματα που διέπονται και κυβερνώνται από τα υποκείμενα πρωτόκολλά τους χωρίς την ανάγκη κανενός μεσάζοντα. Επομένως, η υιοθέτηση της τεχνολογίας blockchain είναι ένα ζωτικό βήμα προς την υλοποίηση ενός Σημασιολογικού Ιστού (Semantic Web), όπως το ονειρεύτηκε ο Tim Berners-Lee το 1999.

 

Διακριτικά κρυπτονομίσματος Web 3.0

Καθώς η χρήση των δικτύων blockchain αυξάνεται εκθετικά, το Web 3.0 πλησιάζει πιο κοντά. Η σημασία της τεχνολογίας Blockchain στην επιτυχία του Web 3.0 εξηγεί γιατί τα κρυπτονομίσματα δεν πρόκειται ποτέ να απαγορευτούν στον Δυτικό κόσμο.

Αυτές είναι μερικές από τις κατηγορίες κρυπτονομισμάτων που είναι απαραίτητες για την υλοποίηση του web 3.0.

 

(1) Πλατφόρμες έξυπνων συμβάσεων (Smart-contract platforms):

Τα έξυπνα συμβόλαια είναι μια εφεύρεση του Nick Szabo (1994) και καθιστούν δυνατή την αυτοματοποίηση πολλαπλών διαδικασιών στο διαδίκτυο χωρίς να χρειάζονται μεσάζοντες. Σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν πολλά projects, αλλά θα ξεχωρίσουμε το Ethereum με μερίδιο αγοράς 90% στο DeFi, που γίνεται πανίσχυρο μετά την υλοποίηση του Ethereum 2.0. Επίσης θα ξεχωρίσουμε το πολύ ενδιαφέρον Cardano που έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα στο κομμάτι της εισαγωγής ψηφιακής ταυτότητας (digital identity), ειδικά στην Αφρική.

□ Ethereum

□ Cardano

□ Binance

 

(2) Διαλειτουργικά δίκτυα Blockchain:

Η διαλειτουργικότητα (interoperability) αναφέρεται στη δυνατότητα κοινής χρήσης και πρόσβασης σε πληροφορίες που προέρχονται από διαφορετικά blockchains. Αυτό είναι απολύτως απαραίτητο για την επιτυχή εφαρμογή του web 3.0.

□ Kusama (KSM)

□ Polkadot (DOT)

□ Cosmos (ATOM)

 

(3) Αποθήκευση δεδομένων:

Τα δεδομένα που είναι ανθεκτικά στη λογοκρισία απαιτούν τη χρήση συστημάτων αποθήκευσης αρχείων P2P:

□ Filecoin (FIL)

□ The Graph (GRT)

Peer-2-Peer:

□ Livepeer (LPT)

□ Helium (HNT)

□ Bittorrent (BTT)

 

 

(4) Τρισδιάστατα (3D) γραφικά :

Τα τρισδιάστατα γραφικά ενισχύουν τη συνδεσιμότητα μεταξύ του φυσικού και του ψηφιακού κόσμου.

□ Decentraland

 

Υπάρχουν επιπλέον κατηγορίες κρυπτονομισμάτων που είναι απαραίτητες για την υλοποίηση του web 3.0.

Επίσης θα πρέπει να αναφερθούμε στην σημασία του Bitcoin που εξυπηρετεί το ρόλο του «ψηφιακού χρυσού», δηλαδή μιας νομισματικής σταθεράς στο web 3.0, αλλά και στα NFTs που αναπτύσσονται με εκρηκτικούς ρυθμούς. Τέλος, είναι βέβαιο ότι η επιτυχία του web 3.0 θα δημιουργήσει και νέες κατηγορίες κρυπτονομισμάτων τα επόμενα χρόνια.

 

 

Πηγές:

(1) https://www.w3.org/2007/Talks/0123-sb-W3CEmergingTech/Overviewp.pdf

(2) https://en.wikipedia.org/wiki/Semantic_Web

(3) https://medium.com/fabric-ventures/what-is-web-3-0-why-it-matters-934eb07f3d2b

 

 

Web 3.0 και Κρυπτονομίσματα -Η Αναμόρφωση του World Wide Web

Γ. Πρωτονοτάριος, Οικονομικός Αναλυτής για το FxStreet.gr (c)

19 Οκτωβρίου 2021

 

Υπενθύμιση: Το περιεχόμενο της Ιστοσελίδας δεν αποτελεί επενδυτική συμβουλή και το περιεχόμενό της δεν πρέπει να αποτελεί τη βάση για τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων ή την παροχή επενδυτικών συμβουλών.