Οι συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία αποτελούν μια θεμελιώδη παράμετρο της επενδυτικής ανάλυσης. Κάθε μεταβολή της ρευστότητας σε βάθος χρόνου επηρεάζει τη δυναμική της ζήτησης/προσφοράς στις χρηματιστηριακές αγορές. Η ανάλυση που ακολουθεί διερευνά αυτό το φαινόμενο, αναλύοντας τις βασικές συνιστώσες της προσφοράς χρήματος και της ρευστότητας. Αργότερα, μέσα από την κατασκευή ενός υποθετικού δείκτης παγκόσμιας ρευστότητας, διερευνάται η συσχέτιση του παγκοσμίου επιπέδου ρευστότητας με τον χρηματιστηριακό δείκτη S&P500 και το Bitcoin.
Η πορεία της οικονομίας αποτελεί διαχρονικά πεδίο αντιπαράθεσης και αμφισβήτησης μεταξύ των πολιτικών παρατάξεων αυτής της χώρας. Ενώ λοιπόν η κυβερνώσα πλευρά θεωρεί ότι η οικονομία ακολουθεί μια εξαιρετική πορεία, η αντιπολίτευση υποστηρίζει ακριβώς το αντίθετο. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι η αλήθεια βρίσκεται συνήθως κάπου στη μέση. Όπως και να έχει, στην ανάλυση αυτή, θα εξεταστούν όλοι οι κρίσιμοι αριθμοδείκτες της ελληνικής οικονομίας δίνοντας παράλληλα έμφαση και στο εξωτερικό περιβάλλον.
Πριν ξεκινήσουμε όμως την ανάλυση, πρέπει να σημειωθεί ποιο είναι το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι ο πληθωρισμός, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, αλλά η υπογεννητικότητα. Και θα το ξαναγράψουμε, η γήρανση του πληθυσμού είναι το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας για τις επόμενες 10ετίες και μετά ακολουθεί το δημόσιο χρέος.
Το ελληνικό χρηματιστήριο διανύει μία από τις καλύτερες περιόδους των τελευταίων 15 ετών. Η μακροοικονομική εικόνα της χώρας δείχνει σημάδια βελτίωσης ενώ παράλληλα ενισχύεται η κερδοφορία και τα προς διανομή μερίσματα των εισηγμένων. Αρχικά επιχειρείται μία βασική απεικόνιση της μακροοικονομικής κατάστασης της Ελληνικής Οικονομίας, προχωρώντας στη συνέχεια με το ελληνικό χρηματιστήριο και τα μερίσματα του 2024.
Η Μακροοικονομική Πορεία της Ελληνικής Οικονομίας
Η Ελληνική Οικονομία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε ανοδική τροχιά παρουσιάζοντας σχετικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και πρωτογενή πλεονάσματα. Σε αυτήν την κατεύθυνση, οι τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης (Moody's, S&P, και Fitch) έχουν προβεί τα τελευταία χρόνια σε μία σειρά αναβαθμίσεων της Ελληνικής Οικονομίας. Σημειώνεται ότι έως σήμερα μόνο η Moody’s δεν έχει δώσει ακόμα το βαθμό της επενδυτικής βαθμίδας.