ΟΙ ΔΕΚΑ ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΘΕ ΑΓΟΡΑΣ
Η ανάλυση μιας αγοράς αναφέρεται στη διαδικασία μελέτης των θεμελιωδών δεδομένων της αγοράς αυτής και της μέτρησης της δυναμικής της μελλοντικής ζήτησης και προσφοράς, προκειμένου να αναγνωριστούν οι κίνδυνοι (risks) και να εντοπιστούν πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες (opportunities).
1 ■ Σκεφτείτε μακροπρόθεσμα και επενδύστε στο μέλλον, όχι στο παρών
Επικεντρωθείτε στα μεγάλα πράγματα που θα γίνουν στο μέλλον και αγνοήστε τα μικρά πράγματα που συμβαίνουν στο παρών. Όπως λέει ο Larry Hite ίσως να μην γνωρίζετε τι θα συμβεί αύριο, ωστόσο, μπορείτε να έχετε μια πολύ καλή ιδέα για το τι θα συμβεί μακροπρόθεσμα.
Η λήψη αποφάσεών σας θα πρέπει να βασίζεται σε γεγονότα που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο εξάμηνο και όχι σε γεγονότα που λαμβάνουν χώρα σήμερα, και που άρα, έχουν ήδη προεξοφληθεί από την αγορά.
2 ■ Δημιουργήστε τη μακροοικονομική εικόνα του αύριο
Οι επαγγελματίες επενδυτές δημιουργούν μια εικόνα των μελλοντικών μακροοικονομικών συνθηκών πριν λάβουν οποιαδήποτε απόφαση. Όπως επισημαίνει ο Paul Tudor Jones: «"Αν η επένδυση είναι σαν σκάκι, τότε η μακροοικονομική ανάλυση είναι σαν τρισδιάστατο σκάκι.»
Η μακροπρόθεσμη σκέψη έχει να κάνει με την πρόβλεψη του αυριανού μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Το επίκεντρο μιας τέτοιας ανάλυσης πρέπει να περιλαμβάνει μεταβλητές όπως ο πληθωρισμός, η απασχόληση, τα επιτόκια και η δράση της FED για την αντιμετώπιση όλων αυτών των συνθηκών. Όλες οι άνω πληροφορίες είναι σημαντικές. Μπορείτε να δημιουργήστε διάφορα σενάρια και να αναζητήσετε την επιβεβαίωση τους χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως:
(1) το FedWatch Tool που μετρά τις πιθανότητες μελλοντικών μεταβολών των επιτοκίων στις ΗΠΑ » Εργαλείο Πρόβλεψης Επιτοκίων FedWatch
(2) To Overnight Repo Rate για τα διατραπεζικά επιτόκια που αντανακλά το συστημικό ρίσκο της αγοράς » Διατραπεζικά Repo (ΗΠΑ)
(3) Όσοι επενδύουν σε μετοχές πρέπει πάντα να έχουν υπόψη τους τον δείκτη VIX που προβλέπει με ακρίβεια την ισχυρή μεταβλητότητα της αγοράς » Δείκτης VIX
3 ■ Οι αγορές είναι απρόβλεπτες, φανταστείτε διαφορετικά σενάρια του κόσμου μας
Οι επιτυχημένοι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα να σκέφτονται πολυκατευθυντικά και να δημιουργούν πολλαπλά σενάρια για το τι πρόκειται να συμβεί αύριο. Η δημιουργία διαφορετικών σεναρίων παρέχει την ευκαιρία προσαρμογής σε οποιεσδήποτε μελλοντικές συνθήκες της αγοράς.
Ο Bruce Kovner λέει: «Μπορώ να φανταστώ ότι οι τιμές της σόγιας μπορούν να διπλασιαστούν ή ότι το δολάριο μπορεί να μειωθεί στα 100 γιεν. Μία από τις δουλειές ενός καλού επενδυτή είναι να μπορεί φανταστεί εναλλακτικά σενάρια. Προσπαθώ να δημιουργήσω πολλές διαφορετικές νοητικές εικόνες για το πώς θα είναι ο κόσμος αύριο και περιμένω να επιβεβαιωθεί μία από αυτές»
4 ■ Ακούστε τι λένε οι μεγάλοι παίκτες, αλλά μην εμπιστεύεστε τις εκθέσεις των μεγάλων τραπεζών και των επενδυτικών οίκων
Μην προσπαθήσετε να εξηγήσετε τη συμπεριφορά της αγοράς με βάση μόνο αυτά που γνωρίζετε. Οι αγορές κινούνται πολύ πριν από τις ειδήσεις, επειδή υπάρχουν άλλοι που γνωρίζουν περισσότερα από εσάς. Ο Bruce Kovner υποστηρίζει ότι: «Υπάρχουν χιλιάδες δυσνόητοι μηχανισμοί που οδηγούν την αγορά, οι οποίοι μπαίνουν στο παιχνίδι πολύ πριν φτάσουν τα νέα σε έναν φτωχό επενδυτή που κάθεται στο γραφείο του».
Είναι ωφέλιμο να παρακολουθείτε τι λένε οι μεγάλοι παίκτες. ξέρουν περισσότερα από εσάς. Ωστόσο, μην εμπιστεύεστε τις αναφορές μεγάλων επενδυτικών τραπεζών (Morgan Stanley, UBS, κ.λπ.), συνήθως περιγράφουν τι θέλουν να συμβεί στην αγορά, όχι ό, τι πιστεύουν πραγματικά ότι θα συμβεί. Εάν θέλουν να πουλήσουν την αγορά, πιθανότατα θα πουν ότι είναι αισιόδοξοι, και αν προσπαθούν να αγοράσουν την αγορά, πιθανότατα θα μιλήσουν για ενδεχόμενους κινδύνους. Επιπλέον, μην εμπιστεύεστε ποτέ τους πολιτικούς, οποιαδήποτε χώρας. Οι πολιτικού μιλάνε πάντα βασισμένοι στην ατζέντα τους χωρίς να τους ενδιαφέρει η αλήθεια. Εμπιστευτείτε μόνο μεμονωμένους γκουρού της αγοράς που αποδεδειγμένα λένε την αλήθεια. Κάποιοι από αυτούς που λένε την αλήθεια είναι ο Warren Buffett, ο Ray Dalio, και ο Paul Tudor Jones.
5 ■ Οι αγορές δεν είναι ποτέ λανθασμένες, οι απόψεις είναι, να είστε έτοιμοι να αλλάξετε τις απόψεις σας
Οποιαδήποτε γνώμη πρέπει να επιβεβαιωθεί από την αγορά προκειμένου να έχει οποιαδήποτε αξία. Για παράδειγμα, εάν αναμένετε ότι η τιμή ενός περιουσιακού στοιχείου πρόκειται να πραγματοποιήσει τη διάσπαση μιας πολύ σημαντικής αντίστασης, βεβαιωθείτε ότι ο όγκος συναλλαγών επιβεβαιώνει αυτήν την κίνηση. Έως ότου ο όγκος συναλλαγών επιβεβαιώσει επαρκώς αυτήν την κίνηση, μην εμπιστεύεστε την διάσπαση.
Ο Τζέσε Λίβερμορ υποστηρίζει: «Μην εμπιστεύεσαι τη δική σου γνώμη μέχρις ότου η ίδια η αγορά επιβεβαιώσει τη γνώμη σου. Η ανθρώπινη πλευρά κάθε ατόμου είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του μέσου επενδυτή ή κερδοσκόπου. Η ευσεβής σκέψη πρέπει να αποβληθεί.»
Σε μια πλήρως παγκοσμιοποιημένη οικονομία, οι μακροοικονομικές συνθήκες μπορούν να αλλάξουν με τη μέρα. Σε ένα τόσο δυναμικό περιβάλλον πρέπει πάντα να σκέφτεστε με ευελιξία και να είστε πρόθυμοι να αλλάξετε τις απόψεις σας, για να επιβιώσετε. Ο Joe Vidich λέει: «Για να είσαι επιτυχής στις αγορές, πρέπει να είσαι πρόθυμος να αλλάξεις τη γνώμη σου. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν γνώμη. Πρέπει να είσαι ταπεινός για τις ιδέες σου.»
6 ■ Οι τάσεις των τιμών έχουν σημασία μόνο στο πλαίσιο της θεμελιώδους επαλήθευσης τους
Η πρόβλεψη μιας βασικής τάσης των τιμών θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τα τρέχοντα ή μελλοντικά θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς, για να έχει νόημα. Εάν οι μεταβολές των τιμών δεν αντικατοπτρίζουν τα θεμελιώδη στοιχεία, αργά ή γρήγορα η τάση των τιμών θα ανατραπεί.
Μπορούν να αναγνωριστούν δύο γενικοί τύποι τάσεων των τιμών της αγοράς:
□ Κερδοσκοπικές τάσεις (speculative trends) που διαρκούν από μερικές ώρες έως μερικές ημέρες, και στη συνέχεια η τιμή επιστρέφει στο μέσο όρο της
□ Κύριες τάσεις (master trends) που διαρκούν από μερικές εβδομάδες έως μερικά χρόνια
Όπως πολύ σοφά λέει ο Colm O 'Shea: «Όλοι οι άνθρωποι ενθουσιάζονται με τις κινήσεις των τιμών, αλλά παρανοούν εντελώς ότι υπάρχει μια μεγαλύτερη εικόνα στην οποία συμβαίνουν αυτές οι κινήσεις των τιμών. Σε μια αναλογία της ιστιοπλοΐας, ο άνεμος έχει σημασία, αλλά και η παλίρροια έχει σημασία. Εάν δεν ξέρετε ποια είναι η παλίρροια και σχεδιάζετε τα πάντα με βάση τον άνεμο, θα καταλήξετε να πέσετε στα βράχια. Έτσι βλέπω την θεμελιώδη και την τεχνική ανάλυση. Πρέπει να δώσετε προσοχή και στα δύο για να κατανοήσετε την μεγάλη εικόνα.»
7 ■ Η αναγνώριση του σταδίου που βρίσκεται μια αγορά έχει μεγάλη σημασία
Μπορείτε ευκολότερα να κερδίσετε χρήματα αγοράζοντας ένα ακριβό περιουσιακό στοιχείο σε μια ανοδική αγορά από το να αγοράσετε ένα εξαιρετικά φθηνό περιουσιακό στοιχείο σε μια αγορά που πέφτει. Ο προσδιορισμός του σταδίου κάθε αγοράς είναι χρήσιμος στις αναγνώριση ευκαιριών, στον υπολογισμό των κινδύνων, και αντίστοιχα στην προσαρμογή του μεγέθους των θέσεων που ανοίγονται.
Ο Victor Sperandeo λέει: «Η επένδυση σε μια αγορά χωρίς να ξέρεις σε ποιο στάδιο βρίσκεται είναι σαν να πουλάς ασφάλιση ζωής σε δύο άτομα, είκοσι ετών και ογδόντα ετών, με το ίδιο ασφάλιστρο»
Υπάρχουν δύο βασικοί κύκλοι στην οικονομία:
□ Ο Μακροοικονομικός Κύκλος (macroeconomic cycle, που διαρκεί δεκαετίες)
□ Ο Επιχειρηματικός Κύκλος (business cycle, που διαρκεί χρόνια)
Πρέπει να είστε σε θέση να προσδιορίσετε το τρέχον στάδιο της αγοράς όσο αφορά τον μακροοικονομικό κύκλο, αλλά και τον επιχειρηματικό κύκλο, πριν λάβετε οποιαδήποτε σοβαρή έκθεση στην αγορά αυτή.
8 ■ Συνεχής εστίαση στις κινήσεις της FED και στα επίπεδα της ρευστότητας
Η καρδιά όλων των αγορών βρίσκεται στις ΗΠΑ, και ο εκτυπωτής της FED ελέγχει όλες τις αγορές αλλάζοντας το επίπεδο ρευστότητας. Αυτά είναι τα δύο στάδια της ρευστότητας:
-Όταν η FED αυξάνει την ρευστότητα της αγοράς, πέφτει το δολάριο ΗΠΑ και ανεβαίνουν τα διεθνή χρηματιστήρια και οι τιμές των εμπορευμάτων
-Όταν η FED μειώνει την ρευστότητα της αγοράς, ανεβαίνει το δολάριο ΗΠΑ και πέφτουν τα διεθνή χρηματιστήρια και οι τιμές των εμπορευμάτων
Στην εποχή της κυριαρχίας των παραγώγων που ζούμε σήμερα, το επίπεδο της ρευστότητας γίνεται μια ακόμα πιο σημαντική μεταβλητή. Ακολουθούν ορισμένα στοιχεία για να γίνει αντιληπτό το γιγαντιαίο μέγεθος της αγοράς παραγώγων σήμερα (πηγή: VisualCapitalist 2020):
□ Νομίσματα και χαρτονομίσματα, 6.1 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ
□ Ισολογισμός της FED, 7.0 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ
□ Αγορά του Χρυσού, 10.9 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ
□ Χρηματιστηριακές αγορές, 89.5 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ
□ Όλο το χρήμα παγκοσμίως (M1 + M2), 95.7 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ
□ Παγκόσμιο χρέος, 253 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ
□ Παγκόσμια ακίνητη περιουσία, 280,6 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ
□ Παράγωγα (Ακαθάριστη + Ονομαστική Αξία), 558.5 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ
Όπως επισημαίνει ο θρυλικός Stanley Druckenmiller: «Τα κέρδη δεν κινούν τη συνολική αγορά. είναι η Federal Reserve Board που την κινεί… όμως μόλις η οικονομία φτάσει σε ένα ορισμένο επίπεδο επιτάχυνσης, η Fed δεν είναι πλέον μαζί σας»
Διδάγματα:
□ Οι κεντρικές τράπεζες ελέγχουν τη ρευστότητα, και η ρευστότητα κινεί τις παγκόσμιες αγορές
□ Μεσοπρόθεσμα, η ρευστότητα κινεί τις κεφαλαιαγορές, όχι τα κέρδη των εταιριών
□ Να εστιάζετε πάντα στη FED και στο τι προσπαθεί να επιτύχει κάθε φορά
□ Να παρακολουθείτε σχολαστικά τον προβλεπόμενο πληθωρισμό όπως και τις αναμενόμενες μεταβολές των επιτοκίων (FedWatch Tool)
Ο μεγάλος κύκλος της ρευστότητας κινείται μεταξύ δύο κρίσιμων πληθωριστικών σταδίων :
□ Αποπληθωριστικό στάδιο (Οι κεντρικές τράπεζες εισάγουν περισσότερη ρευστότητα στο σύστημα και ανεβαίνουν τα σκληρά περιουσιακά στοιχεία ή αλλιώς hard assets)
□ Πληθωριστικό στάδιο (οι κεντρικές τράπεζες αποσύρουν τη ρευστότητα από το σύστημα και ακολουθεί πτώση στις τιμές των hard assets)
9 ■ Ο αποπληθωρισμός δημιουργεί ‘φούσκες’ περιουσιακών στοιχείων
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ιστορικά, η οικονομία κινείται από τον πληθωρισμό στον αποπληθωρισμό. Ο αποπληθωρισμός αναγκάζει τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν το επίπεδο ρευστότητας στην αγορά προκειμένου να ενισχύσουν την κατανάλωση και την απασχόληση. Τα επιτόκια μειώνονται. Αυτό είναι το τέλειο περιβάλλον για την δημιουργία ‘φούσκας’ στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές.
Ο Stanley Druckenmiller υποστηρίζει ότι: «Κάθε σοβαρό αποπληθωρισμό που έχω εξετάσει προηγείται από μια φούσκα περιουσιακών στοιχείων που στη συνέχεια εκρήγνυται.»
Η φούσκα αναμένεται να διαρκέσει έως ότου επιστρέψει ο πληθωρισμός. Όταν ο πληθωρισμός επιστρέφει, οι κεντρικές τράπεζες αποσύρουν τη ρευστότητα. Αυτά είναι μερικά πρώτα σημάδια ότι ο πληθωρισμός πρόκειται να επιστρέψει και πρέπει να πουλήσετε σκληρά περιουσιακά στοιχεία:
□ Οι τιμές των βιομηχανικών μετάλλων αυξάνονται (αλουμίνιο, χαλκός, και ΟΧΙ χρυσός)
□ Οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων αυξάνονται (πετρέλαιο, φυσικό αέριο)
10 ■ Οι τιμές των ομολόγων και ο δείκτης του χρηματιστηρίου είναι οι καλύτεροι δείκτες οικονομικής πρόβλεψης
Τα βασικά μακροοικονομικά δεδομένα (ΑΕΠ, πληθωρισμός, δαπάνες, απασχόληση κ.λπ.) ανακοινώνονται πάντοτε καθυστερημένα και δεν μπορούν να προβλέψουν την οικονομική ύφεση ή ανάκαμψη σε κάποιο πρώιμο στάδιο.
Δύο αξιόπιστοι δείκτες για την πρόβλεψη των μελλοντικών οικονομικών συνθηκών, σε πρώιμο στάδιο, είναι οι τιμές των ομολόγων και ο δείκτης του χρηματιστηρίου. Ιστορικά, το χρηματιστήριο είναι σε θέση να προβλέπει την οικονομική ανάκαμψη πολύ πριν αυτή συμβεί. Ο Stanley Druckenmiller υποστηρίζει ότι: «Όποτε βλέπω ένα χρηματιστήριο να πετάει, σε έξι έως δώδεκα μήνες αργότερα η οικονομία βρίσκεστε σε πλήρη ανάκαμψη».
Ωστόσο, η πιο επινοητική αντίληψη για τις μελλοντικές οικονομικές συνθήκες έρχεται από την παρακολούθηση των spreads των κρατικών ομολόγων.
Η διαφορά SPREAD μεταξύ των κρατικών ομολόγων ΗΠΑ (10 ετών και 30 ετών)
Κατά γενικό κανόνα, ένα ομόλογο μεγαλύτερης διάρκειας θα πρέπει να αποδίδει υψηλότερη απόδοση από ένα ομόλογο βραχύτερης διάρκειας. Μετρώντας τη διαφορά μεταξύ δύο διαφορετικών ομολόγων, μπορούμε να κάνουμε μερικές σημαντικές παρατηρήσεις σχετικά με το πού κατευθύνεται η οικονομία. Αυτά είναι τα τέσσερα (4) βασικά σενάρια, με γνώμονα τα ομόλογα 30 και 10 ετών στις ΗΠΑ:
□ Εάν η απόδοση των ομολόγων 30 ετών είναι σημαντικά υψηλότερη από την απόδοση των 10ετών ομολόγων, το έξυπνο χρήμα προβλέπει μακροπρόθεσμες καλύτερες οικονομικές συνθήκες
□ Εάν οι αποδόσεις των ομολόγων 10 ετών και των 30 ετών είναι σχεδόν ίδιες, το έξυπνο χρήμα προβλέπει ότι η οικονομία εισέρχεται σε ένα μεταβατικό στάδιο
□ Εάν η απόδοση των 10ετών Ομολόγων μειωθεί σημαντικά ταχύτερα από την απόδοση των Ομολόγων των 30 ετών, το έξυπνο χρήμα αναμένει κακές μεσοπρόθεσμες οικονομικές συνθήκες
□ Εάν η απόδοση των 10ετών ομολόγων είναι σημαντικά υψηλότερη από την απόδοση των ομολόγων των 30 ετών, το έξυπνο χρήμα προβλέπει μια μελλοντική οικονομική ύφεση
Δείτε το διάγραμμα των των ομολόγων 10 ετών και των 30 ετών: » Διάγραμμα των ομολόγων 10-30 ετών (ΗΠΑ)
■ Η Ανάλυση των Αγορών
Γιώργος Πρωτονοτάριος
για το FxStreet.gr (c) -Απαγορεύεται η Αντιγραφή και η Αναδημοσίευση Περιεχομένου Χωρίς Άδεια
L ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ στο FxStreet.gr • ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ • ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ • ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ • ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
► Επενδυτικό Λεξικό
► News Blog
► Μεσίτες Διεθνών Αγορών
► Βιβλία Trading
► Οδηγός Τεχνικής Ανάλυσης
► Μέθοδοι Τεχνικής Ανάλυσης
► Εργαλεία TA από τον Γ. Πρωτονοτάριο
► Δείκτες Τεχνικής Ανάλυσης
► Προβλέποντας το Ύψος των Επιτοκίων
► Ιστορία και Σημασία των Επιτοκίων
► Έκθεση COT (Αγορά Παραγώγων)
► Εισαγωγή στη Διαχείριση Χαρτοφυλακίου
► Όλοι οι Δείκτες Διαχείρισης
► Κανόνες Διαχείρισης Χαρτοφυλακίου
► Κανόνες Ανάλυσης των Αγορών
► Επενδυτικό Κλίμα
► Βασικοί Κανόνες του Trading
► Επενδυτικοί Κανόνες 72, 115, και 144